Example vypěstoval v Praze závislost

Když se řekne: „Vyprodáno!“, zhoupne se vám žaludek. Očekáváte totiž, že v klubu bude vedro k zalknutí, dlouhá fronta dovnitř, na šatnu i na bar a v neposlední řadě zmizí prostor pro vaše řádění. Existuje však interpret, kvůli kterému stojí za to, tyto strasti podstoupit. Říká si Example a svým electro hopem momentálně ovládá celou Evropu. V rámci svého turné navštívil i Prahu a pobláznil všechny v sále.

Lucerna Music Bar se na příval hory fanoušků tanečně orientované muziky připravovala už od loňského podzimu, kdy koncert ohlásila. Lístky zmizely mrknutím oka, na čemž měli bohužel svůj podíl i překupníci, kteří se před klubem snažili vstupenky na poslední chvíli udat. Podle řečí ochranky se prý dokonce našel nešťastník, jenž zakoupil již odtržený lístek. Jen kdyby onen smolař tušil, o jak skvělý koncert přišel…

Jednoduchý poster s velkým písmenem E nevěštil extra show, co se vizuálních doplňků týče. Sám Elliot John Gleave se na pódium vyloupl v obyčejném černém triku a tmavých kalhotách. A stačilo asi deset sekund, aby se na nesmysly okolo zapomnělo – skladba Skies Don´t Lie věštila, že poslední víkendový večer nezajímá nic jiného než hudba samotná.

Example se na scéně pohyboval ležérně a s neuvěřitelnou přirozeností sypal z rukávu jeden song za druhým. S neoholeným strništěm působil jako sousedovic sympatický kluk, který znenadání přišel k úspěchu a sám ještě neví, jak se s ním vypořádat. Nenechte se ale oklamat, devětadvacetiletý Brit už má ledacos za sebou. Byla to však hlavně jeho poslední deska Playing In The Shadows, kvůli níž bylo pražské publikum ochotné nepříčetně vřískat nebo padat z barových ochozů.

Zvláštní, vždyť charismatický Londýňan není nijak oslnivý zpěvák. Do písní spíše rapuje, jenže právě tato poloha sedne jeho příjemnému hlasu víc než pouhý zpěv. Určité kouzlo tkví i v gradaci skladeb nebo v jejich textech. Ty znalo publikum nazpaměť, a tak vykouzlilo Examplovi na rtech úsměv, když neomylně odzpívalo např. Changed the Way You Kiss Me či Never Had a Day. Ačkoliv Gleave hraje disco s prvky dubstepu, dokázal obejít již stokrát přepasírované motivy. Živé bicí a kytary navíc dodaly muzice naléhavější ráz, přestože už tak má silný spád.

Atmosféra nejspíš předčila interpretova očekávání, protože přídavek natahoval, jak se jen dalo. Po hodině a půl však odhodil do davu bílý ručník a propustil uřícené posluchače domů. Koncert vedl v neobyčejně přátelské rovině a zároveň předvedl, že se dá disco dělat i na úrovni. Example je zkrátka příkladný příklad. Kde jen kupuje ono peprné koření, po němž se na něm staneme závislí?

  • Example v Lucerna Music Baru autor: Kristína Bílá, zdroj: ČT24
  • Example v Lucerna Music Baru autor: Kristina Bílá, zdroj: ČT24

P.S.: Example v Česku ale neskončil – své beaty nechá rozeznít ještě na domácím festivalu Rock for People. Ven také prosakuje informace, že se v říjnu chystá na další samostatný koncert v Praze.