Kytarista roku 2011 Joe Bonamassa přijíždí

Praha – Joe Bonamassa, hvězdný americký blues-rockový kytarista a zpěvák, který vystoupí 28. února v pražské Tipsport (Tesla) Areně, si s sebou přiveze 20 kytar a obrovské množství sad strun. K nejunikátnějším nástrojům, na které na turné hraje, patří prototyp Gibson Les Paul „Bonabird“ – kytara typu Les Paul s hlavou ve stylu modelu Gibson Firebird. Další zajímavou kytarou je Gibson Hotel California SG se dvěma krky nebo Gibson Korina Flying V z roku 1981. S Bonamassou cestuje kromě tříčlenné kapely osm členů technického doprovodu. Jejich hlavní starostí je během turné naladění všech kytar a čištění.

Joe Bonamassa, který je i přes svůj relativně mladý věk považován za jednoho z nejlepších současných hráčů na tento nástroj, slibuje minimálně dvouhodinový koncert, kdy představí své zatím poslední sólové album Dust Bowl, ale především velkou rockovou show a zábavu. Na pódiu Bonamassu doprovodí Tal Bergman – bubny, Rick Melick – klávesy, zpěv a Carmine Rojas – baskytara. Prostor Tipsport Areny bude upraven na „komorní“ verzi podobně jako u červnového vystoupení Jeffa Becka, která umožní bližší kontakt s kapelou.

Hudebník je již nyní řazen na úroveň Jeffa Becka či Stevie Ray Vaughana, o čemž svědčí nejen neustále se zvětšující počet fanoušků, ale i ohlasy odborných hudebních médií. Guitar International ho letos zvolil Kytaristou roku 2011, v roce 2010 ho čtenáři časopisu Guitar Player zvolili poprvé Nejlepším kytaristou světa a již počtvrté od roku 2007 Nejlepším bluesovým kytaristou. Guitarist Magazine ho dále například nazval „novým králem blues“, Gibson.com prohlásil, že „v tuto chvíli není lepšího bluesového kytaristy, než Joe Bonamassy“. V České republice hrál několikrát – naposledy na Lokti s projektem Black Country Communion, kde ho v dešti poslouchalo přes 2 000 fanoušků.

Joe Bonamassa pochází z New Hartfordu ve státě New York. V prostředí muzikantské rodiny se brzy začal projevovat jako zázračné dítě, doslova „uměl hrát blues dříve, než řídit auto“. Ve 4 letech slyšel poprvé Stevie Ray Vaughana, když mu bylo 10, předskakoval B. B. Kingovi, a o dva roky později pravidelně koncertoval s mnoha hudebními osobnostmi – Buddym Guyem, Johnem Lee Hookerem, Joe Cockerem nebo Los Lobos. Brzy poté Bonamassa vytvořil kapelu Bloodline, jejíž členy byli synové slavných hudebníků: Waylon Krieger (syn Robbyho Kriegera z The Doors), Erin Davis (syn Milese Davise) a Berry Oakley, Jr. (syn baskytaristy z Allman Brothers). Joe Bonamassa se ale chtěl dostat dále - v roce 2000 vydává první sólové album A New Day Yesterday, které produkoval jeho dlouholetý fanoušek Tom Dowd. Bonamassa nejenže odehraje v průměru 200 koncertů ročně (letos například vyprodal sál Hammersmith Apollo v Londýně dva večery po sobě), je ale také mluvčím programu Blues In The Schools, kdy jako dobrovolník během turné vypráví skupinám středoškolských studentů o kořenech a dědictví amerického blues.