Zemřela režisérka Vlasta Janečková

Praha - Po dlouhé těžké nemoci zemřela v pondělí 27. února ve věku 77 let dlouholetá režisérka a scenáristka Československé a České televize Vlasta Janečková, manželka herce Petra Štěpánka. Režisérka byla úzce spjata s televizní tvorbou pro děti. Nejstarší dochované pořady jsou z roku 1963, na počátku sedmdesátých let režírovala jeden z nejoblíbenějších hraných dětských seriálů Kamarádi, v osmdesátých pak seriál My holky z Městečka. Celkem vytvořila pro televizi přes sto pohádek a her pro děti.

Poslední televizní snímky pro děti natočila Janečková v letech 2001 a 2002 - Brnění a rolničky a O princi Truhlíkovi. První z nich uvede Česká televize v neděli 11. března v repríze.

Dalšími oblíbenými tituly byla například pohádka Čertův švagr podle Boženy Němcové, O chudém královstvíčku podle Josefa Lady, O hloupé havířce podle Jana Drdy, O zlatém pokladu a O podezíravém králi. Mezi nejznámější její televizní filmy však patří Zlatovláska z roku 1973, ve které roli Jiříka ztvárnil Petr Štěpánek.

„Asi nejdůležitější v mém životě byla Zlatovláska, kterou režírovala Vlasta Janečková. Zamilovali jsme se a byla svatba,“ komentoval to před čtyřmi lety v jednom z rozhovorů Štěpánek, který během své kariéry odehrál spoustu kladných rolí, princů, a tím pádem i hodně pohádek.

  • Zlatovláska / Petr Štěpánek zdroj: ČT24
  • Popelka (1969, režie: V. Janečková) zdroj: ČT

Jako scenáristka měla Janečková podíl na sedmnácti z pohádek, které i režírovala. Koncem padesátých let se objevila i jako herečka v menší roli filmu Zbyňka Brynycha Žižkovská romance a s Josefem Vinklářem ztvárnila v roce 1954 ústřední dvojici ve snímku Jana Valáška Mladá láska.

„Je mi to líto,“ komentovala úmrtí televizní režisérky herečka Gabriela Vránová, která se před deseti lety objevila v jednom z jejích posledních snímků. Řekla, že Vlasta Janečková byla člověkem plným života, režisérkou vždy plně připravenou, která se k hercům chovala pokaždé výborně. „Byla to velice svérázná ženská. Vždycky ale věděla, co točí, a byla s ní legrace,“ dodala Vránová. 

Vydáno pod