Krumlovský festival odhalil svou letošní tvář

Český Krumlov / Praha - Ruský pěvec Dmitrij Chvorostovskij, jeden z nejvýznamnějších světových barytonistů, je tváří letošního 21. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově. Chvorostovskému bude patřit i úvodní galakoncert 20. července. Festival nabídne celkem dvanáct koncertů různých žánrů, které se uskuteční ve čtyřech koncertních prostorách v Českém Krumlově.

Festival tradičně nabídne klasickou hudbu, operu, jazz i world music a na závěr je naplánován zábavný víkend s vystoupením recesistického kvarteta MozARTgroup a koncertem čtyř Kanadských tenorů. Koncertní program festivalu se uzavře v sobotu 18. srpna, 24. až 26. srpna se ale na točně uskuteční ještě tři reprízy úspěšného nastudování Leoncavallových Komediantů s Jihočeským divadlem, do kterých se vrátí argentinský tenorista José Cura.

Na program letošního ročníku pořadatelé opět zařadili osvědčené formy koncertů, jako například operní gala, tentokrát s Dmitrijem Chvorostovským, či národní večer v temperamentním balkánském rytmu. Jazz bude zastoupen francouzským houslistou Didierem Lockwoodem a Pavlem Šporclem za doprovodu Orchestru Gustava Broma. V koncertních sálech se představí sólisté v čele s klavíristou Konstantinem Ščerbakovem, Jiřím Bártou nebo Václavem Hudečkem.

Pavel Šporcl
Zdroj: ČT24/MHF Český Krumlov

Jaromír Boháč, ředitel festivalu

„Výjimečné projekty pak budou tři: MozARTGroup v Zámecké jízdárně, The Queen Symphony v Pivovarské zahradě a na témže místě The Canadian Tenors. Rezidenčním orchestrem je v letošním roce opět Symfonický orchestr Českého rozhlasu.“

Slavnostní závěrečný koncert 18. srpna podle původních plánů nebude patřit operní superstar Angele Gheorghiuové. „Z ekonomických důvodů jsme jednání o hostování museli uzavřít, protože to bylo nad možnosti festivalu. Ona patří v současné době k nejdražším umělcům a finanční požadavky byly tak vysoké, že nebylo možné najít pro festival schůdný konsenzus,“ vysvětlila mluvčí festivalu Lucie Johanovská.¨

Loňský jubilejní ročník festivalu navštívilo rekordních dvacet tisíc lidí. Hostovali na něm mimo jiné Plácido Domingo, Ramón Vargas a José Cura. Nabídl 15 koncertů a šest operních představení. Pořadatelé hospodařili se zhruba 60 miliony korun, sponzoři přitom v porovnání s uplynulými lety dotovali téměř 90 procent rozpočtu. Zbytek daly ministerstvo kultury, kraj a město.