Ostatky Františka Kupky se vrátí do vlasti

Praha – Ostatky světoznámého malíře Františka Kupky se mají vrátit do Česka. Urna s jeho popelem je od roku 1957 na pařížském hřbitově Père Lachaise , kde byl pochován jako důstojník Čestné legie. Převoz teď oficiálně podpořilo ministerstvo kultury, vyjednávání s Francií má začít co nejdříve.

František Kupka je známý především jako abstraktní malíř, byl také ale velký vlastenec a statečný voják. V roce 1914 vstoupil jako dobrovolník do českých legií, a to přímo do legendární roty Nazdar. Na vlastní kůži tak zažil peklo zákopové války. V krvavé bitvě u Arrasu nebojoval jen kvůli tomu, že ho velení v roce 1915 stáhlo z fronty kvůli těžkému zápalu plic.

V boji tehdy zahynuli téměř všichni důstojníci a třetina vojáků legionářské roty Nazdar. „Pro českou kulturu bylo štěstí, že se nezúčastnil toho rozhodného boje, rota Nazdar byla fakticky zredukována na naprosté minimum a jako samostatná jednotka přestala existovat,“ doplňuje Karel Straka z Vojenského historického ústavu (VHÚ) Praha. Během války Kupka stále maloval, třeba právě útok legionářů na německé zákopy u Arrasu.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Ve sbírkách vojenského muzea je přes čtyři desítky Kupkových výtvarných děl, jejichž hodnota se dá jen těžko vyčíslit. „Vytvořil návrhy uniforem jednotlivých pluků, návrhy plukovních praporů, vojenských označení,“ vyjmenovává kurátorka výtvarného umění VHÚ Ilona Krbcová.

Ostatky Františka Kupky mají skončit na vyšehradském Slavíně. Tam bude umělec podle slov rektora Akademie výtvarných umění Jiřího T. Kotalíka ležet po boku svých učitelů, jako byl Hynais, nebo svého souputníka Muchy. „Pro umělce je jeho dílo věcí zásadní, Kupka ho chtěl věnovat do Československa, tedy chtěl se vrátit domů – pomyslně,“ dodává dokumentaristka Lenka Jaklová.

František Kupka / Pohyb
Zdroj: ČT24

František Kupka patří mezi nejvýznamnější české malíře. Jeho obraz Pohyb se loni prodal za 40 milionů korun. Tato suma může být překonána už v letos v dubnu, v Praze se bude dražit Kupkův obraz s názvem Tvar modré, jehož vyvolávací cena je 45 milionů korun.

Vydáno pod