Krovy jako nový

Praha - Na Staroměstské mostecké věži u Karlova mostu si mohou lidé ode dneška prohlédnout původní krovy ze 14. století, které jsou zřejmě třetí nejstarší v hlavním městě. Navíc jsou dnes vybrané pražské věže, včetně Staroměstské mostecké, přístupné zdarma.

„Krov je opravdu výjimečný, ze 14. století se na území Prahy u veřejných budov zachovaly jen asi tři krovy. Toto je asi třetí nejstarší krov po sliveneckém kostele a krovu kostela sv. Anny na Starém Městě (nynější centrum Pražská křižovatka),“ upozornil Zdeněk Chudárek z Národního památkového útavu.

Podle něj pochází krov mostecké věže zřejmě z přelomu 70. a 80. let 14. století. Krovy mostecké věže jsou cenné i svým technologickým zpracováním. Na trámech jsou například vidět jakési trojúhelníky, což jsou stopy po ručním řezání trámu. Původně byl podle Chudárka krov asi o 160 centimetrů vyšší, při opravách v minulých stoletích ale byla spodní uhnilá část trámů odřezána.

Krovy byly v minulých měsících rekonstruovány. Náklady se podle zástupců společnosti ABL, která věž spravuje, pohybovaly kolem milionu korun. Středověké krovy je pak možné podle Chudárka nalézt také u několika měšťanských domů kolem Staroměstského náměstí.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Společnost ABL spravuje sedm památek, všechny jsou dnes do 18:00 přístupny zdarma: Prašná brána, Staroměstská radniční věž, Malostranská mostecká věž, Staroměstská mostecká věž, věž kostela sv. Mikuláše na Malé Straně, Petřínská rozhledna a Zrcadlové bludiště na Petříně.

Správa těchto památek firmou ABL, které původně spravovala městská příspěvková organizace Pražská informační služba, za necelý rok skončí. Dostala totiž od Prahy na konci ledna výpověď. Nyní běží výpovědní lhůta. Metropole nyní plánuje, že by správu památek svěřila Muzeu hlavního města Prahy.