„Čehůn“ Hnilička slavil osmdesátku v Brně

Brno – Besední dům v Brně patřil předposlední únorový den jazzu – koncertem zde vyvrcholily oslavy osmdesátých narozenin jazzové legendy, brněnského trumpetisty a skladatele Jaromíra Hniličky.

K významnému životnímu jubileu přišli Hniličkovi popřát například Hana Ulrychová, Tereza Černochová nebo ministryně kultury Alena Hanáková, od níž jazzman převzal ocenění Artis Bohemiae Amicis.

V podání B Side Bandu a členů Filharmonie Brno zazněla mimo jiné Jazzová mše, skladba, která Hniličkovi přinesla zřejmě největší uznání. Ozdobou slavnostního koncertu pak byla premiéra nové skladby Brněnská suita. Jde o autorovo vyznání městu, s nímž spojil většinu své umělecké dráhy. „Já jsem zde v podstatě náplava, čistokrevný 'Čehůn'. Ale Brno mě přijalo velmi dobře, je to jedno z nejhezčích měst, které znám,“ prohlásil před uvedením Hnilička.

Brněnskou suitu složil Hnilička pro malý symfonický orchestr. Jednotlivé věty nazvané například Svitava, Zelný rynk nebo Špilberk odděluje pěvecký sbor, který chvíli zpívá i v hantecu.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Na další hudební novinku Jaromíra Hniličky si ale publikum dlouho počká. Jazzman, který v poslední době koncertuje jen zřídka, má za sebou náročné období plné vystoupení a oslav a chce si odpočinout.

„Dožít se osmdesáti let, není tak velká práce, jako přežít oslavy. Neustále z místa na místo, urolog by se divil, co ledviny vydrží,“ zažertoval Hnilička. Jubileum oslavil například i nedávno v brněnském Metro Music Baru s Big Bandem Gustava Broma, s nímž hraje od poloviny 50. let. Díky tomu je zapsán v České knize rekordů.

Jaromír Hnilička patří k nejuznávanějším českým jazzmanům. Z mnoha jeho kompozic získala největší uznání patrně jazzová mše Missa Jazz. Proslavil se i podáním průkopnické Studie pro čtvrttónovou trubku, kterou pro něj napsal Pavel Blatný. Ke své patrně nejznámější melodii Pozdrav astronautovi (Dobrý den, majore Gagarine) se však Hnilička nehlásí. Autorských práv se zřekl už po roce 1968 v reakci na okupaci Československa.