Život prostopášníka ohlásí v Ostravě jaro

Ostrava - Ochutnávku z letošního ročníku Pražského jara dopřeje divákům Národní divadlo moravskoslezské. Ostravská scéna dnes v premiéře uvádí operu Igora Stravinského Život prostopášníka, která je také součástí programu mezinárodního hudebního festivalu.

Divadlo operu uvádí na základě své dramaturgické koncepce. Podle ní zařazuje do repertoáru velká operní díla 20. století. Vybírá zejména autory, kteří v Ostravě pobývali nebo ji během svého života navštívili - Leoš Janáček, Paul Hindemith, Sergej Prokofjev či právě Igor Stravinskij.

Jeho Život prostopášníka uvede Národní divadlo moravskoslezské v tuzemsku poprvé v anglickém originále s českými titulky. Obsazení hlavních rolí je mezinárodní. V roli prostopášného Toma Rakewella se představí americký tenorista mexického původu Jorge Garza. Dnešní premiéra pro něho bude zároveň premiérovým účinkováním v Ostravě.

Poprvé ostravské publikum uslyší i německého barytonistu Ulfa Paulsena, který se zhostil role Nicka Shadowa. V dalších rolích se diváci mohou těšit na Janu Šrejma Kačírkovou, Yvonu Škvárovou či Eriku Šporerovou.

  • Život prostopášníka / Jorge Garza autor: Martin Popelář, zdroj: NDM
  • Život prostopášníka / Jana Šrejma Kačírková autor: Martin Popelář, zdroj: NDM

„Život prostopášníka je pozoruhodné, vícevrstevnaté a navíc velmi aktuální dílo. Je to opera veskrze divadelní, nadmíru hudební, trochu naivní a zábavná tak, až někdy zamrazí,“ uvedl k titulu ředitel ostravského divadla Jiří Nekvasil, který operu režíroval.

Opera vznikla v letech 1948 – 1951 v Americe, světovou premiéru měla ale v benátském Teatro La Fenice 11. září 1951, kdy ji dirigoval sám Stravinskij. Dílo je inspirováno stejnojmenným cyklem rytin Williama Hogartha. Hlavní hrdina sní o bezstarostném životě bez práce, a proto se stane standným cílem vtěleného ďábla, který mu namluví, že zdědil po strýci velké jmění.

Dvaadvacátého května bude Život prostopášníka uveden v divadelní řadě hlavního programu festivalu Pražské jaro. Na této hudební přehlídce se ostravská opera představí po 35 letech.