Do Brna se sjeli kandidáti na Oscary

Brno - Herec Boleslav Polívka dnes na náměstí Svobody v Brně zahájil třetí ročník filmového festivalu Cinema Mundi. Přehlídka v osmi dnech nabídne zhruba 60 filmů a dvě desítky doprovodných akcí. Hlavní kategorii každoročně tvoří snímky, které jednotlivé státy vyslaly do klání o prestižní cenu Oscar v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film.

Letos je v hlavní sekci 33 filmů, mezi nimi například úspěšný brazilský akční film Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel a turecké krimi Tenkrát v Anatolii, které v Cannes získalo Velkou cenu poroty. Nechybí ani letošní oscarový vítěz, íránský film Rozchod Nadera a Simin.

V dalších kategoriích pořadatelé nabídnou i filmy, které uspěly v boji o České lvy a v hlavních kategoriích oscarového klání, včetně francouzského němého Umělce, nejúspěšnějšího filmu letošních Oscarů. Oskarový punc mělo i zahájení festivalu, které obstaraly snímky Amadeus a Železná lady.

„Festival tradičně zve i české a slovenské držitele Oscarů, letos to měl být Theodor Pištěk, který ovšem kvůli nemoci účast na poslední chvíli odřekl,“ uvedl k hostům organizátor festivalu Josef Čadík. Zástupcem české kinematografie tak bude herec Karel Roden. Ze zahraničí přijede například Vladimir Blaževski, režisér makedonské road movie Punk's not dead, a dále irská režisérka Juanita Wilsonová.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Vedlejší sekci letos pořadatelé věnovali pobaltské kinematografii. Promítnou 18 filmů z Litvy, Lotyšska a Estonska, například nejnovější filmovou adaptaci románu Fjodora Michajloviče Dostojevského Idiot v režii Estonce Rainera Sarneta. Právě tento snímek přehlídku 7. března ukončí. Exkluzivní českou premiéru bude mít v Brně lotyšská komedie Návrat seržanta Lapina z roku 2010, která měla Lotyšsko zastupovat v letošním oscarovém souboji.

Na přípravách třetího ročníku festivalu se podílelo také na 300 studentů Masarykovy univerzity, kteří pomáhají překládat titulky, připravují lektorské úvody a pomáhají s celkovou organizací akce.