České amatérské divadlo je unikát

Praha – V republice působí na dva tisíce amatérských divadelních souborů. Jako každoročně na konci února startuje divadelní maratón přehlídek, na kterých odborná veřejnost hodnotí jejich kvalitu, festivalem Modrý kocour v Turnově.

Divadelní publicista Jaroslav Stuchlík tvrdí, že dnešní amatérské divadlo cílí hlavně na současnost a historické kostýmy už dávno odložilo. „Amatérské divadlo je větší, rozmanitější prostor, který profesionální divadlo ani nemůže chtít. A hlavně se nebojí soutěžit. Síť přehlídek je světově unikátní. Pořádají se téměř v každém městě a divadelních nadšenců rok od roku přibývá,“ upozorňuje Stuchlík. 

Hranice mezi amatérským divadelníkem a profesionálem je takřka nepostřehnutelná. Řada známých divadel jako Semafor nebo Divadlo Na zábradlí dokonce začínala v amatérských podmínkách. Na mapě Česka téměř neexistuje místo, kde by v průběhu posledních dvou set let nepůsobil alespoň jeden amatérský divadelní soubor.

Mekou všech regionálních přehlídek je pochopitelně srpnový Jiráskův Hronov.

Modrý kocour je krajská postupová přehlídka pro Liberecký a Ústecký kraj na dvě celostátní přehlídky, a to Šrámkův Písek (přehlídka experimentujících divadelních souborů) a Mladou scénu Ústí nad Orlicí (přehlídka středoškolských a mladých divadelních souborů). Podle dramaturga a hlavního organizátora prestižního setkání amatérských divadelníků Petra Hakena letos také bude odborná porota vybírat představení na národní přehlídku činoherního a hudebního divadla ve Volyni. V Turnově se již tradičně hraje na dvou scénách. V historických prostorách městského divadla a jen pro tuto přehlídku bude na čtyři dny obnoven provoz bývalého městského kina v kasárnách v Žižkově ulici.

Vydáno pod