Wenders na cestách: Chybným pohybem se člověk učí

Člověk se neustále pohybuje vpřed, jen ne vždy ví, za jakým cílem. Chybný pohyb režiséra Wima Wenderse je volnou adaptací Goetheho bildungsrománu Viléma Meistera léta učednická. Filozofickou road movie z roku 1975 uvádí ČT2 v rámci projektu Velikáni filmu dnes od 20:50.

Spolu s titulem Alice ve městech (který ČT odvysílala v pondělí) a téměř tříhodinovým snímkem V běhu času náleží Chybný pohyb do Wendersovy volné trilogie road movie o postavách putujících napříč Německem.

V tomto případě se začínající spisovatel Wilhelm na popud své matky vydává ven z ulity rodného domova, aby načerpal zkušenosti a přišel do kontaktu s lidmi. Během své cesty potkává další osamělé a vykořeněné postavy, s nimiž hovoří o různých tématech – od všedního života přes historii země po obecný lidský úděl.

Kritik Jiří Flígl: Wendersovy filmy vyžadují člověka, který je na ně naladěn. Nejlépe je docení, když mu je -náct a je v podobné pozici jako Wendersovi hrdinové a jako do určité míry i Wenders sám, tzn. v pozici rozervaného, věčně mladistvého, který přehodnocuje svět kolem sebe a své ideály vůči němu.

Na rozdíl od ostatních Wendersových filmů na cestě v Chybném pohybu diváci sledují pohyb nikoli ve smyslu přesunu z místa na místo za nějakým cílem, nýbrž spíše pohyb vnitřní, který vede hrdinu z jeho počátečního stavu do nazření vlastní existence.

Wilhelm během své bloumavé pouti, jež ho vede napříč Německem i osudy jeho obyvatel, sice urazí nějakou vzdálenost, ale jeho situace na začátku se od cíle fyzické cesty moc neliší. O to zásadnější jsou však proměny, které v něm vyvolala setkání a dialogy. Právě v nich se totiž zračí historická zkušenost Západního Německa coby země, jež se nedokáže vyrovnat se svou těžkou minulostí a z ní vyplývajícími mnohoznačnými volbami.

Ukázka z filmu Chybný pohyb (zdroj: ČT24)

Vzájemné propojení Chybného pohybu se snímky Alice ve městech a V běhu času dotváří vedle tematické podobnosti také stálé složení tvůrčího štábu. Vedle samotného Wenderse a cenami ověnčeného evropského kameramana Robbyho Müllera je nejpatrnější spojnicí jmenovaných titulů německý herec Rüdiger Vogler, který do jisté míry zosobňoval režisérovo alter ego.

FALSCHE BEWEGUNG - 1975. Režie: Wim Wenders. Scénář: Petr Handke, Wim Wenders. Kamera: Robby Müller. Hrají: Rüdiger Vogler, Hanna Schygulla, Hans Christian Blech, Peter Kern, Ivan Desny, Nastassja Kinski, Marianne Hoppe, Lisa Kreuzer.