Když nejdou lidé za uměním, jde umění naproti lidem

Praha – Současní mladí čeští umělci vystoupili z galerií a ateliérů a rozhodli se vystavit svá díla v prostředí obývacího pokoje. Netradiční expozice s názvem Umělci v obýváku je k vidění v jedné z pražských prodejen nábytku. Nabízí čtyřicet děl – od maleb a kreseb přes plastiky až po fotografie.

Cílem projektu je nejen představit mladé umění, ale rozhýbat i český trh s ním. „Trh s uměním v Čechách je dost malý, nedostačující. Umělci nemají moc prostoru, kde prezentovat díla k prodeji, takže to je i jeden z důvodů, jak umělce podpořit,“ říká kurátor Ondřej Horák.

Na výstavě je k vidění například šitý obraz Michala Pěchoučka, laureáta Ceny Jindřicha Chaloupeckého, nebo porcelánová konvice rozdělená na části nadějné mladé výtvarnice Pavly Scerankové. „Je to taková rozšířená možnost komunikace s divákem,“ doplňuje výtvarník Evžen Šimera.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Výstava v obýváku zároveň mapuje nejnovější tendence v současném českém výtvarném světě. Originální díla přitom vytváří někdy jen náhoda a fyzikální zákony. „Když člověk představuje současné výtvarné umění, většina lidí reaguje větou: To bych si do bytu nedal. My chceme ukázat, že současné umění patří do našich interiérů a že by lidé nad tím měli přemýšlet,“ podotýká kurátor Ondřej Horák. Rozmanité i odvážné originály mladých autorů mohou být navíc v nejisté době jistou investicí, na rozdíl od sériových fotokopií.

Expozici je možné bezplatně zhlédnout v showroomu Decoland na Vinohradech od 2. března do 31. srpna (pondělí - pátek od 10 do 19 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin. Vystavující umělci: David Böhm, Jan Fabián, Jiří Franta, Patricia Fexová, Jan Haubelt, Vendula Chalánková, Eva Jiřička, Igor Korpaczewski, Ondřej Maleček, Michal Pěchouček, Pavla Sceranková, Tereza Sochorová, Evžen Šimera a Dušan Záhoranský.