Rock for People rozproudí i The Prodigy a Orbital

Hradec Králové - Letošní festival Rock for People roztancují představitelé elektronické muziky The Prodigy a Orbital. Patří mezi další oznámené hvězdy akce, která se koná ve Festivalparku v Hradci Králové od 3. do 6. července. The Prodigy se do Hradce Králové vracejí po dvou letech, Orbital po třech letech od nadšeně přijatého koncertu na táborském Planet Festivalu.

"Obě kapely přivezou na Rock for People vedle porce jejich nestárnoucích hitů také novinky. The Prodigy na nové desce již pracují, Orbital z nového alba Wonky už pustili ochutnávku v podobě tracku Never a singlu New France," uvedl hlavní pořadatel Michal Thomes. Dodal, že The Prodigy patří ve výroční anketě Rock for People k nejpoptávanějším jménům.

The Prodigy opět přijedou ve složení Liam Howlett, Keith Flint a Maxim Reality. Na undergroundové hudební scéně se objevili na počátku 90. let. Ačkoliv bývají někdy označováni za elektronický punk, v jejich hudbě se mísí různorodé styly od rave, hardcore techno, přes alternativní rock a breakbeat až po punk nebo ska. Za dvaadvacet let své existence má kapela na kontě více než 25 milionů prodaných nahrávek a pět studiových alb.

Orbital tvoření bratry Philem a Paulem Hartnollovými jsou považováni za jedny ze stěžejních tvůrců elektronické hudební scény. Prvním úspěchem jejich hudební spolupráce bylo v roce 1989 natočení singlu Chime, který ihned vyskočil na 17. příčku v britské hitparádě. Popularita rodinného dua vzrostla po vydání druhého alba Orbital 2 v roce 1993. V témže roce vystoupili na britském festivalu Glastonbury a britský hudební Q magazín jejich set označil za jeden z 50 nejlepších koncertů všech dob.

Na letošním 18. ročníku hudebního festivalu Rock for People dále vystoupí američtí punkeři Flogging Molly a již dříve oznámený kvartet Franz Ferdinand, hvězda elektronické taneční hudby Skrillex, propagátor electro-hopu Example nebo ikony kytarového indie rocku Two Door Cinema Club. Mezi potvrzené interprety patří ještě zpěvák, kytarista a textař Pete Doherty s kapelou The Libertines a britská kytarová skupina The Kooks. Přijede i skočná kapela Irie Révoltés, na své si přijdou i metaloví fanoušci, účast na festivalu přislíbila formace August Burns Red, která vyznává křesťanský metalcore. Na festival se vrátí Enter Shikari a The Subways.

Úplný seznam účastníků letošního festivalu budou organizátoři zveřejňovat postupně. Dohromady by měl čítat asi čtyři desítky zahraničních kapel. Vstupenky na Rock for People jsou aktuálně k dispozici za 1 500 korun, od května vyskočí na 1 600 korun.