Ivan Ženatý „dýchal“ s Filharmonií Brno

Brno – Houslista Ivan Ženatý vystoupil tento týden společně s Filharmonií Brno v Janáčkově divadle. Své umění posluchačům předvedl především v Brahmsově Houslovém koncertu D dur. Během večera zazněla také nezvyklá skladba imitující akustický obraz San Francisca.

„Jsem velmi šťastný, že opět po dvou letech mám možnost si zahrát s tímto výborným orchestrem, mám pocit, že vývoj je až neuvěřitelný, a moc mě těší, že se mnou dýchají a že nám to tak jde,“ těšil se ze spolupráce s brněnskou filharmonií Ivan Ženatý.

Ženatý je označován za nejvýznamnějšího současného českého houslistu. Pravidelně hostuje se světovými symfonickými orchestry, oceňován je především pro svůj technický perfekcionismus a hudební výraz.

V jeho podání si na společném koncertě s brněnskou filharmonií vychutnalo brněnské publikum Brahmsův houslový koncert. „Je pro mě jedním z největších na světě, proto jsem zvolil pro celou tuto sezonu jako svoji preferenci právě Brahmse, hraji ho teď skoro každý týden a takovým vyvrcholením budou dva koncerty – jeden v Londýně a druhý na Pražském jaru s orchestrem BBC,“ prozradil houslista, kde ho mohou ti, kteří na koncertě v Brně nebyli, ještě slyšet Brahmse hrát.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

V druhé části večera představila brněnská filharmonie publiku nezvyklou skladbu – San Francisco Polyphony od Györgyho Ligetiho, inspirovanou zvukem a atmosférou tohoto amerického města. „Aby to pro posluchače bylo ještě zřetelnější, pouštíme před začátkem skladby z reproduktorů minutu hluku města, takže náhle nacházejí spojení mezi Ligetiho kusem a naší každodenní sluchovou zkušeností,“ uvedl ke skladbě šéfdirigent Filharmonie Brno Aleksandar Markovi.

Se stejným programem, jehož součástí je ještě Symfonie č. 4 Bohuslava Martinů, vystoupila brněnská filharmonie 1. i 2. března.