Nejnaštvanější deska Bruce Springsteena

New York / Praha – Americký zpěvák a skladatel Bruce Springsteen dnes vydává nové album s názvem Wrecking Ball. Tématem desky je ekonomická nespravedlnost a její dopady na obyčejné Američany. Své novinkové CD představí 11. července návštěvníkům koncertu v pražské Synot Tip Aréně.

Nové album zpěváka, kterého proslavily skladby o uražených a ponížených, bude obsahovat jedenáct nových songů. Na své sedmnácté řadové album napsal poprvé písničku o člověku, který nosí kravatu. Strážce amerického snu píše o probuzení do neradostné reality. „Mou prací vždy bylo posuzovat vzdálenost mezi americkou skutečností a americkým snem. Dívám se, jak jsou od sebe daleko,“ říká Springsteen.

Typickými hrdiny Springsteenových písní jsou hlavně ti, kdo v mocenské hře tahají za kratší konec. „Použil jsem hodně folkové hudby, hodně gospelu… hudební žánry minulosti, aby bylo jasné, že tohle už se v minulosti stávalo,“ podotýká. Hudební kritici hodnotí jeho poslední počin jako „nejnaštvanější Springsteenovu desku“.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Nové album představí slavný americký zpěvák i v Česku, společně se svou kapelou The E Street Band vystoupí 11. července v Synot Tip Aréně v pražských Vršovicích. Dvaašedesátiletý Springsteen se českému publiku představí již podruhé. Pražskou premiéru absolvoval v roce 1997 na sólovém akustickém koncertě v pražském Kongresovém centru.

Bruce Springsteen se narodil v roce 1949 v New Jersey, kde prožil celé dětství. V sedmi letech viděl v Ed Sullivan Show účinkovat Elvise Presleyeho, a tak se začal zajímat o muziku. Ve 13 letech si za 18 dolarů koupil první kytaru a začal se učit s místními kytaristy. Od svých 16 let zkoušel své umění po kavárnách v New Yorku.

Prosadil se hned svým prvním albem Greetings from Asbury Park, N.J. v roce 1973. Vystupuje se skupinou E Street Band, ale také jako sólový hudebník s jinými muzikanty. Získal 20 ocenění Grammy. Mezi jeho nejznámější alba patří Born to Run (1975) a Born in the U.S.A. (1984).

Vydáno pod