Drsná komedie o rasových předsudcích

Praha – Složité soužití národností odráží divadelní inscenace s názvem Šílená krev, kterou uvedla Nová scéna Národního divadla. Příběh učitelky etnicky pestré a rebelující třídy, která zabaví jednomu ze studentů zbraň a udělá si z nich rukojmí, ztvárňují berlínští herci - všichni tureckého původu. Představení slavilo loni v Německu velký úspěch.

Hra vpadla na podzim 2010 do rozvášněné, leč absurdní debaty, jíž rozpoutal politik Sarrazin – turecká menšina v Německu se údajně nedá geneticky „upravit“, aby z ní byli řádní, pracovití a úspěšní občané. Autoři vycházejí z této debaty a dohánějí ji ad absurdum do černě vtipné, jízlivé inscenace.

Režisér tureckého původu a německý dramaturg si vzali na mušku především hloupost všech zobecňujících „pravd“ jak o Turcích, tak o Němcích, nikdo nezůstane ušetřen – vznikla tak drsná komedie o rasových předsudcích a o spolužití různých etnických skupin v Evropě, která slavila v Německu nebývalý úspěch. „Byli jsme velmi šťastní, že jsme dostali takovou odezvu jak po umělecké stránce, tak i ve společenské a politické rovině,“ podotkla herečka Sesede Teriyanová.

V divadle Ballhaus, jež se nachází v berlínské přistěhovalecké čtvrti Kreuzberg, působí výhradně umělci tureckého původu. „Nejsme žádné divadlo migrantů, jsme německé avantgardní divadlo. Díváme se kriticky na předchozí produkci a přijetí divadla o migrantech a migrantských tématech,“ doplnila režisérka a umělecká ředitelka divadla Shermin Langhoffová.

Na Nové scéně pražského Národního divadla sklidila inscenace bouřlivý potlesk. „Bylo to nesmírně emocionální. Publikum se hodně smálo a reagovalo, bylo to velice zdařilé představení,“ ohodnotila Langhoffová pražskou premiéru.

Režisér Nurkan Erpulat se narodil v roce 1974 v Ankaře. Vystudoval herectví v Izmiru a činoherní režii v Berlíně. Jeho inscenace byly prezentovány na festivalu Theatertreffen der Jugend v Berlíně. Inscenace Šílená krev byla pozvaná na Theatertreffen a v anketě časopisu Theater heute byla zvolena vedle Zimní cesty Elfriede Jelinek nejlepší německy psanou hrou roku 2011. Text k Šílené krvi vznikl volně podle francouzského filmu Den sukní (La Journée de la Jupe, scénář a režie: Jean-Paul Lilienfeld).