Grand festival smíchu ocenil Naše furianty

Pardubice - Nejlepší komedií dnes organizátoři Grand festivalu smíchu v Pardubicích vyhlásili Naše furianty v podání pražského Divadla v Dlouhé. Slavnostním večerem a oceněním vítězů jednotlivých kategorií dnes 12. ročník přehlídky divadelních komedií skončil.

Klasickou divadelní hru Naši furianti viděli diváci v Pardubicích ve čtvrtek. Stala se komedií roku 2011, získala i cenu odborné poroty. Další ocenění pro Divadlo v Dlouhé získala za nejlepší ženský herecký výkon Klára Sedláčková - Oltová za roli Kristýny Fialové. Role prostoduché vesnické dívky diváky v Pardubicích nadchla. Hru Ladislava Stroupežnického režíruje Jan Borna.

Na Grand festivalu smíchu hry hodnotila i studentská porota, kterou nejvíce zaujalo představení Sex noci Svatojánské z repertoáru divadla Pod Palmovkou. Jemnou komedii o lásce, sexu, vztazích a vášních napsal Woody Allen a pražský soubor ho hraje v režii Petra Svojtky. Hlasujícím divákům se nejvíce líbila komedie Zločin v Posázavském pacifiku z pera Martina Vačkáře a Ondřeje Havelky. Na jevišti Východočeského divadla ji představilo Městské divadlo Mladá Boleslav.

Z inscenace Zločin v Posázavském Pacifiku Městského divadla v Mladé Boleslavi
Zdroj: ČT24/Městské divadlo v Mladé Boleslavi

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon festivalu obdržel Václav Neužil v roli Mugsyho v komedii Dealer's Choice. Tuto hru v Pardubicích představilo pražské Dejvické divadlo. Letos poprvé se v Pardubicích udělovala i cena Genia Smíchu, kterou se akademie rozhodla dát Jiřímu Suchému, a to za mimořádný přínos v divadelním komediálním žánru. O udělení ceny rozhodovala akademie složená z kritiků, divadelních publicistů a teoretiků.

Pardubický Grand festival smíchu se věnuje komediálnímu žánru, který bývá na jiných festivalech často opomíjen. Přehlídka se konala pod záštitou ministerstva kultury a primátorky Pardubic Štěpánky Fraňkové. Záznam z Galavečera smíchu s vyhlášením výsledků odvysílá Česká televize.