Jeden svět je nepokojný

Praha – Na právě probíhající protesty a nepokoje v různých částech světa se zaměří 14. ročník Jednoho světa, mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech. Promítané snímky podle organizátorů ukážou, že ačkoli cíle a prostředky protestních akcí od Bahrajnu, přes Řecko až po USA jsou rozdílné, všechny pojí společný prvek: odhodlaní mladí lidé, kteří žádají změnu zavedených pořádků.

„Doposud nebylo běžné, že by festivaly promítaly filmy o tak aktuálních událostech, které v podstatě ještě probíhají v ulicích,“ upozornila ředitelka festivalu Hana Kulhánková. V programu budou mít diváci možnost vidět mimo jiné nedávné události v arabských zemích.

„Ve filmech nejvíce oceňuji odvahu lidí jít do ulic a riskovat v boji za demokracii svůj život. Pro nás Čechy, kteří máme zkušenost s mírumilovnou sametovou revolucí, je takový postoj nepředstavitelný,“ domnívá se Kulhánková a dodává, že filmy významně poukazují také na fakt, že svržením diktátora obyvatelé arabských zemí zdaleka nemají „vyhráno“ a je před nimi ještě dlouhá cesta.

Hlavní sekce Protesty, nepokoje, revolta se nevěnuje pouze arabským revolucím. Nesouhlas se soudobým stavem společnosti dávají mladí lidé najevo také v zavedených demokraciích. Promítané snímky tak vedle mediálně známých arabských revolucí představí například mladé Japonce, kteří zcela proti zvyklostem své země vyšli do ulic po havárii ve Fukušimě, či radikální americké ekology, kteří skončili ve vězení pro teroristy.

Protipólem těchto politicky laděných filmů je kategorie Spolu navzdory tematizující mezilidské vztahy a rodinu. Kategorie ekologických filmů Takzvaná civilizace je rozšířena o aspekty životního stylu a širšího vztahu k prostředí, v němž se pohybujeme. Nebude chybět ani Panorama s nabídkou filmů již oceněných v zahraničí, nově natočené české dokumenty a krátké filmy. O hlavní ceny festivalu se budou ucházet snímky zařazené do Hlavní soutěže a kategorie Máte právo vědět.

Rozhovor s Kateřinou Bartošovou (zdroj: ČT24)

Jeden svět 2012 se uskuteční 6.–15. března 2012 v Praze a následně v dalších 40 českých a moravských městech. Kromě více než stovky snímků festival divákům již tradičně nabídne možnost diskutovat o filmech s jejich tvůrci a zúčastnit se panelových debat s odborníky.

U příležitosti dvaceti let společnosti Člověk v tísni, organizátora festivalu, je na webu České televize (hlavního mediálního partnera přehlídky) připraven on-line speciál s filmy, fotografiemi a videi dokumentujícími práci organizace. Web ČT24 navíc zprostředkuje v přímém přenosu vybrané panelové debaty, první 9. března od 19:30 na téma Druhý dech znavené Evropy.

Vydáno pod