Doteky života Karla Kryla

Kroměříž - Knihovna Kroměřížska otevřela výstavu Doteky života věnovanou písničkáři a básníkovi Karlu Krylovi. Kromě toho knihovna slavnostně otevřela i koutek Karla Kryla, který vznikl v opravených prostorách budovy, v níž ještě nedávno sídlila pobočka pošty. Kroměřížský rodák Kryl by 3. března oslavil osmašedesáté narozeniny.

„O Karlu Krylovi by se mělo víc mluvit. Mladší generace, která už ho nezná, by měla aspoň vědět, že je rodákem z Kroměříže a že byl nejen písničkářem, ale také výborným básníkem,“ uvedla k projektu ředitelka knihovny Šárka Kašpárková.

Koutku kromě symbolické kytary vévodí velká Krylova fotografie, podle Kašpárkové pořízená pouhé tři dny před jeho smrtí, vitrína s CD, DVD a knihami a také koláž z Krylových básní a písní, které vlastnoručně přepsali pracovníci knihovny. Výstavu tvoří fotografie, korespondence či novinové články týkající se oblíbeného básníka. Instalována je v oddělení pro dospělé do konce března.

Kroměřížská knihovna se již v minulosti věnovala Krylovi mnohokrát, ať už prostřednictvím hudebních pořadů nebo výstavami. Město před pěti lety také neúspěšně usilovalo o zřízení umělcova archivu.