Depardieu je pár dní v Čechách jako potulný komediant

Chotěšov - Jeden z nejznámějších francouzských herců, třiašedesátiletý Gérard Depardieu, dorazil dnes odpoledne do kláštera v Chotěšově u Plzně. V různých lokalitách Plzeňska točí nový film podle románu Viktora Huga Muž, který se směje.

Depardieu přijel do Chotěšova s pražskou produkční společností, která natáčení v Čechách zajišťuje. V novém filmu režiséra Jeana-Pierra Amerise ztvární potulného komedianta. Vybrané prostory v chotěšovském klášteře budou podle informací z místa natáčení ve filmu účinkovat jako mučírna.

Není to poprvé, co se francouzský herec vydal filmovat na západ Čech, ani poprvé, co si ve filmu zahraniční produkce zahraje chotěšovský klášter. Depardieu například v minulosti točil v klášteře v Plasích na severním Plzeňsku seriál Bídníci či v Karlových Varech film Poslední prázdniny. Chotěšovský klášter, zchátralá národní kulturní památka, vystoupil jako kulisa ve filmu s Anthonym Hopkinsem Česká spojka.

Gérard Depardieu při natáčení filmu podle Hugova romanu Muž, který se směje v Chotěšově na Plzeňsku
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Filmová produkce zaplatí obci, jíž klášter patří, několik desítek tisíc korun. Natáčet se tu bude jen pár dní. Peníze by měly být použity na opravy rozsáhlého komplexu, jehož celková rekonstrukce by podle odhadů stála více než miliardu korun.

Klášter oslavil předloni 800 let od založení patronem plzeňské diecéze Hroznatou pro řeholnice premonstrátky. Objekty se ale daří opravovat jen po malých milionových krůčcích. Obec s pomocí dotací opravuje nejnutnější závady - především střechy a krovy. Za poslední roky to bylo za několik desítek milionů korun. Loni poprvé klášter dostal i první kousek nové fasády na jihozápadní stěně konventu - vystupující část ve třech okenních osách. Má to být malá ukázka toho, jak by jednou mohl klášter vypadat.

Klášter Chotěšov
Zdroj: ČT24/Stránky Kláštera Chotěšov