Novinky ČT: Nové dokumenty, televizní filmy, seriály a další StarDance

Praha – Dokumentární série České století, cyklus televizních filmů Nevinné lži nebo televizní seriály Ententyky a Cirkus Bukowsky - hned sedm nových projektů představila Česká televize na své dnešní prezentaci. Při přípravě nových projektů je podle generálního ředitele Petra Dvořáka kladen důraz především na pestrost jednotlivých žánrů, nové pořady by podle něj navíc měly ČT odlišit od komerčních stanic. Podílet se na nich budou renomovaní tvůrci, herci a režiséři. „Na podzim také plánujeme další řadu StarDance, a to s novými prvky,“ uvedl také Dvořák.

Režisér Robert Sedláček dnes představil nový cyklus komorních dramat České století, jenž se zaměří na osm klíčových období českých dějin. Nabídne psychologickou analýzu okamžiků, jako je vznik republiky, noc na generálním štábu při rozhodování v Mnichově, jednání v Moskvě na konci 60. let, vznik Charty 77 či rozhodování Václava Havla, zda vezme první kandidaturu na prezidenta.

Na fenomény současné společnosti zaostří cyklus televizních filmů Nevinné lži, který vzniká pod taktovkou Terezy Vrabelové. Příběhy jednotlivých žánrů spojuje téma lži, která zamotala život hlavních hrdinů a jejich blízkých. Cyklus slibuje skvělé herecké obsazení, v hlavních rolích se objeví například Anna Geislerová nebo Jiří Langmajer.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Zdánlivě obyčejný humor by měl na televizní obrazovku vrátit televizní patnáctidílný seriál Ententyky. Námět byl podle scenáristky Lucie Konečné vymyšlen před čtyřmi lety, kdy vrcholil tuzemský babyboom. „Nabízí jiný pohled na mateřství a otcovství, v dnešních seriálech děti tvoří jenom kulisu,“ podotkla. Nový seriál se inspiruje ze série Sex ve městě s tím rozdílem, že hlavní hrdinky neřeší jen sex, ale i děti a rodinu. Hlavní postavou bude herečka Jitka Schneiderová.

„Nečekejte od nás publicistickou vyváženost, ani politickou korektnost, zároveň netvrdíme, že to, jak ten rok zpracujeme, bude to, jak ten rok proběhl,“ upozornil Filip Remunda.

„Seriál Ententyky je opravdu o jiných vztazích, jakoby otcovsko-mateřských, dětských a je to v podstatě rodinný seriál,“ charakterizovala cyklus Lucie Konečná.

Dvanáctidílná série kriminálních příběhů Cirkus Bukowsky, finálový pilotní snímek z podzimního Souboje seriálů, se bude zabývat příběhem hrdiny zmítaného nepřízní osudu a úkladných intrik. „Ačkoliv nezvítězil, seriál zaujal natolik, že bude zrealizován,“ uvedl režisér Jan Pachl. „Má atmosféru jako klasické americké, dobře udělané detektivky, byť tam jeden díl stojí dvakrát tolik,“ podotkl ředitel Dvořák.

Adéla Petřeková a Pavel Řezníček v pilotním dílu seriálu Cirkus Bukowsky
Zdroj: ČT24/ČT

Režisér Filip Remunda s Vítem Klusákem chystají „situační autorské dokumenty“ o událostech, které se ocitly na předních stranách novin a v zájmu televizního zpravodajství. Český žurnál podle Remundy reflektuje události roku 2012 a měl by je ukazovat naší metodou. Náměty lze ode dneška posílat na e-mailovou adresu ceskyzurnal@ceskatelevize.cz. Nejnosnější téma chtějí tvůrci spolu s ČT uvést jako film do kinodistribuce.

V neposlední řadě se představí série 42 dokumentů s názvem Fenomén Underground, jejichž autory jsou Břetislav Rychlík a Jiří Fiedor a odborným garantem projektu je František Čuňas Stárek. Dokumenty mají mapovat životní styl, kulturu a zápas o lidskou svobodu v socialistickém Československu. Jako poslední novinku dnes ČT představila dokumentární publicistický cyklus ke dvaceti letům rozpadu Československa, projekt s názvem Sbohem, Československo.

„Ten paradox, že x let po revoluci konečně můžeme tady v televizi schválit něco takového, jako je zmapování československého undergroundu, je pro mne v podstatě srdeční záležitost,“ prohlásila ředitelka Vývoje nových pořadů a formátů ČT Jana Kasalová.

Většina projektů už je ve fázi vrcholících příprav. První klapku natáčení spustí na konci března třeba autoři seriálu Ententyky nebo Robert Sedláček u cyklu České století. Mnohé z nich se pak v programu České televize objeví už na podzim letošního roku.