Vladimír Mišík nechce krmit ptáčky

Praha - Zpěvák, kytarista, skladatel a textař Vladimír Mišík slaví 8. března své narozeniny. Svět spatřil v tento den v roce 1947. Dnes bezpochyby patří k nejvýraznějším osobnostem české hudební scény. Svou tvorbou, v níž se míchají prvky rocku, blues či folku, ovlivnil celou řadu umělců, mnohé jeho písně jako Variace na renesanční téma, Stříhali dohola malého chlapečka, Špejchar blues, Co ti dám a další v podstatě zlidověly. Po roce 1989 byl dva roky i poslancem České národní rady.

„Mišík narozeniny oslaví koncertem v pražském Paláci Akropolis. Na 8. března si přizval kromě své domovské kapely Etc… i muzikantky Žofii Kabelkovou, Páju Táboříkovou, Zuzanu Barchánkovou a Hanku Vyšínskou, kterým tak bude moci popřát k mezinárodnímu svátku žen a ony budou mít zároveň příležitost darovat Vladimírovi, jakož i všem účastníkům koncertu nějakou svojí skladbu,“ uvedl promotér Šimon Kotek.

V souvislosti s Mišíkovým výročím znovu na konci února po 40 letech vyšlo album Kuře v hodinkách skupiny Flamengo, která jednu ze základních desek českého rocku natočila v sestavě Vladimír Mišík, Ivan Khunt, Pavel Fořt, Jan Kubík, Vladimír Kulhánek a Jaroslav Erno Šedivý.

Pozvánka na křest reedice alba Kuře v hodinkách
Zdroj: ČT24/Supraphon

Významný podíl na úspěchu Kuřete v hodinkách, které například hudební publicista Vojtěch Lindaur zařadil mezi 10 nejvýznamnějších českých rockových desek, má právě Mišík, jehož jméno se v 80. letech minulého století v době zákazu vystupování objevovalo na zdech s nápisem „Nechte zpívat Mišíka!“.

Pražský rodák s hudbou začínal již v 60. letech, kdy zpíval například s Kometami, Matadors a Blue Effectem. Ke konci první poloviny 70. let založil skupinu Etc…, se kterou - přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech - koncertuje dodnes. Po roce 1989 působil dva roky jako poslanec České národní rady. Poslední studiové album Ztracený podzim vydal Mišík před dvěma lety.

„Jsem strašně rád, že ještě můžeme hrát a vystupovat po celé republice. Přece nebudu chodit jako důchodce s hůlkou do parku a rozhánět křičící děti,“ uvedl při této příležitosti Mišík, který zároveň příležitostně koncertuje s Vladimírem Mertou a Janem Hrubým a dalšími ve folkrockové formaci Čundrground.