Část Jednoho světa na webu ČT24

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět nenabízí ve svém programu pouze snímky, ale také diskuse na aktuální témata s českými i zahraničními odborníky. Web ČT24 zprostředkuje ve spolupráci s festivalem vybrané panelové debaty 14. ročníku v přímém přenosu. K dispozici bude i jejich záznam.

9. 3.: Druhý dech znavené Evropy
Má ČR podporovat rozvolňování nebo posilování EU? Nezaměřujeme se zbytečně pouze na ekonomické souvislosti a neopomíjíme přínosy v oblasti lidských práv?

10. 3.: Rozvojová pomoc, nebo past?
Většinou se hovoří o úspěších rozvojové pomoci. Neplatí ale, že pomáháme spíš sami sobě? Jaké jsou hranice západních zemí při realizaci rozvojových projektů?

11. 3: Adopce – dítě jako rukojmí
Je zrušení kojeneckých ústavů pozitivním krokem, který přispěje ke zlepšení postavení dětí bez rodin, nebo se z pěstounské péče stane výnosný byznys?

14. 3.: Člověk v tísni – 20 let v akci
Společnost Člověk v tísni začínala jako humanitární organizace s cílem pracovat v krizových oblastech a domů vozit svědectví. Kam se za dvacet let posunulo její zaměření a za cenu jakých kompromisů? A jaké jsou plány pro dalších dvacet let?

15. 3.: Přijde postsovětské jaro?
Mlčenlivé demonstrace v Bělorusku, krvavě potlačené sociální nepokoje v Kazachstánu nebo masové protesty po zfalšovaných volbách v Rusku. Probouzí se k větší demokracii i tato část světa?

Panelové debaty se konají ve Francouzském institutu, Štěpánská 35, Praha 1, vždy po projekcích, jejichž začátek je stanoven na 19:30. Záznamy přenosu loňského a předloňského ročníku si můžete připomenout zde.

Čtrnáctý ročník festivalu Jeden svět, jehož tématem jsou protesty, nepokoje a revolta, nabízí od 6.–15. března 106 dokumentů z produkce 44 zemí. Po skončení pražské části se přesune do další 40 měst po celé české republice.