Na zábradlí se baví vraždami

Praha – Na jeviště Divadla Na zábradlí se opět vrací režisér Jan Nebeský a dramatik Egon Tobiáš. Jejich nová inscenace má název Denně (poníci slabosti) a odehrává se v kanceláři jedné pražské kriminálky. Tobiášova logika je asociační a surrealistické střihy a motivace vládnou celé hře. Hlavní moto celé kriminálky Aneňák zní: Vraždy tě musej hlavně bavit! Specifická snová poetika textu určuje i způsob vyšetřování, kde o mrtvoly a stopy jde až ve druhém plánu.

Kriminalistický žargon funguje jako metafora, hra je plná asociativních odkazů k jednotlivým dřívějším Tobiášovým hrám a Nebeského inscenacím. Je to buñuelovský způsob vyprávění, tedy surrealistická logika, iracionální logika snu. Východiskem je absurdita.

Příjemně podlouhlé odpoledne na kriminálce Aneňák naruší ohlášení vraždy. Vrchní komisař Svrchník sotva stačí předat mladému kriminalistovi Pavičovi památeční kalhoty, když se sám dostane do nečekaných problémů. Nemusí to nic znamenat, ale mohlo by!

V průběhu zkoušek herci a tvůrci denně pročítali denní tisk. Ve výsledku vznikla absurdní koláž politiky, kriminalistiky, sportu a sexu, která se v inscenaci projeví hlavně v podobě písní. Noviny se ukázaly jako často nesmyslné, povrchní a směšné hlásání zdánlivých pravd nevypovídajících o skutečnosti vůbec nic. Otázkou zůstala právě skutečnost. Co je skutečné a co je jen zdání? Nakonec zůstávají absurdně řazené zprávy dne, ve kterých se pátrající čtenář snaží vyčíst něco o světě kolem sebe.

V rolích kriminalistů této svérázné pražské kriminálky se představí Miloslav Mejzlík, Petr Čtvrtníček, Magdalena Sidonová, Igor Chmela, Natália Drabiščáková a Lucie Trmíková. Kostýmy k inscenaci Jana Nebeského vytvořila již tradičně kostýmní výtvarnice Jana Preková a autorem textů k písním, které zazní v podání herců Divadla Na zábradlí, je scenárista Robert Geisler.

  • Denně (poníci slabosti) / Magdaléna Sidonová, Miloslav Mejzlík autor: Bohdan Holomíček, zdroj: Divadlo Na zábradlí
  • Denně (poníci slabosti) / Petr Čtvrtníček autor: Bohdan Holomíček, zdroj: Divadlo Na zábradlí

Egon Tobiáš (1971) - Dramatik a scénograf Egon Tobiáš absolvoval scénografii na DAMU a jeden rok postgraduálního studia knižní ilustrace a grafiky na UMPRUM. S Divadlem Na zábradlí již několikrát spolupracoval, mimo jiné jako autor textu k inscenaci Jana Nebeského JE SUiS.

Věnuje se také televizní a filmové scenáristice, píše operní libreta, prózu a poezii; kreslí komiksy, maluje, pracuje jako grafik. V současnosti patří k nejuváděnějším českým dramatikům.