Variabily Radoslava Kratiny ve studiu Dynamo design

Praha - Výstavu Kratina v Dynamu, ale i možnost uvidět vznik špičkového grafického designu nabízí od do 31. května návštěvníkům studio Dynamo design v Osadní 35 v Holešovicích. V budově M Factory, bývalé továrně na Pražskou šunku, se představuje Radoslav Kratina zejména zejména svými slavnými variabily, což jsou fascinující objekty z kovu, dřeva a plastu ovlivněné kinetickou hravostí i přísnou formou geometrické abstrakce. Expozici doplňují i dosud nevystavené fotografie, plakáty a dokumenty z umělcovy pozůstalosti.

„Výstava není velká, ale nabízí průřez celým Kratinovým dílem,“ říká iniciátor výstavy a managing partner Dynama Michal Richtr. Ten umístil variabily přímo do pracovního prostoru studia, na stěny místností a do mezipatra. Návštěvníci tak vedle výstavy mohou pozorovat, na čem tu grafičtí designéři zrovna pracují. „Pokud budou lidé zvědaví a někdo z nás bude mít zrovna volnou chvíli, rádi jim nějaký aktuální návrh ukážeme,“ říká za desetičlenný tým Dynama jeho creative director Libor Jelínek, znávaný autor log a jednotných vizuálních stylů mnoha známých firem, institucí i kulturních akcí. 

  • Radek Kratina / Kosočtverec s průčelně položenými hranoly, 1967 zdroj: Dynamo design
  • Radek Kratina / Hranoly, 1966 zdroj: Dynamo design

Výstava Radka Kratiny je v galerii Dynamo design už třetí v pořadí: své obrazy tu loni vystavil už Jiří Černický, následovaly objekty Stanislava Kolíbala. A do konce letošního roku by se tu měly objevit ještě fotografie Jana Svobody. „Všichni vystavující patří k racionálně založeným umělcům, kteří svá díla odvozují z přesně promyšleného konceptu – a právě tím jsou nezaměnitelní a sví,“ říká Michal Richtr, podle něhož je takový přístup blízký jemu i jeho kolegům. 

Vstup na výstavu je zdarma.

Radoslav Kratina, významný český výtvarník se narodil 2. 12. 1928 v Brně, zemřel 10. 9. 1999 v Praze. Kratina byl analytickým umělcem, který své dílo pečlivě promýšlel. Zároveň vyzýval diváka ke hře: svoje objekty konstruoval tak, aby byly nekonečně proměnlivé. Svá nejznámější díla  - variabily z perfektně opracovaných kovových součástí – vytvářel od 70. let až do své smrti. Díla Radoslava Kratiny jsou zastoupena v Národní galerii v Praze a v mnoha dalších českých i zahraničních sbírkách.

Vydáno pod