Obejdi třikrát horu a noc bude tvá

Praha – V pražské Chodovské tvrzi spojili své síly dva magičtí umělci. Marie Hladíková a Andreas Grønlien ve svém projektu nazvaném Obejdi třikrát horu a noc bude tvá využívají nejrůznější techniky a představují malby a sochy v podivuhodné a tajemné instalaci. Na výstavě s názvem evokujícím tajemno a magii můžete projít dnem i nocí za několik minut, během procházky divokou přírodou navíc potkáte ty nejroztodivnější nadpřirozené bytosti.

Autoři instalace Marie Hladíková a Anders Grønlien, jejichž tvorbu inspiruje příroda a krajina, ale třeba i estetika filmových kulis a šamanismus, se znají už několik let. Poprvé se ale do tvůrčí spolupráce pustili až loni. Jejich práce nemají názvy ani uvedená konkrétní jména. Jsou instalací, která chce diváka vtáhnout ze světlé a poklidné romantiky do temného lesa.

„Nejsem takový ten 'rybníčkovitý typ', víc mě fascinuje rozeklaná krajina, která u nás není,“ podotýká výtvarnice Marie Hladíková, která je podle svých slov zástupkyní pohádkářek, jež mísí magii a lásku s ohněm a krví. Anders Grønlien zase v poslední době vytváří instalace ovlivněné science-fiction nebo magickým realismem, aby dosáhl, jak sám říká, „kosmického“ zážitku.

„Marie s Andersem mají rádi nedořečené fantasy příběhy. Název výstavy naznačuje nejen její obsah, ale když člověk ví, jak vznikala, často i způsob její geneze,“ doplňuje k projektu kurátorka galerie Helena Blašková. Naznačuje tak, že spolupráce více autorů na výstavě umožňuje posunout díla do nových kontextů a novým příběhů. Záleží pak už jen na návštěvníkovi, jak si je sám namíchá s těmi svými…

„Přál bych si, aby diváci vnímali výstavu jako vizuální báseň,“ říká Grønlien a Hladíková s úsměvem dodává „a zaříkávadlo, která vás zakleje“. Jejich společná výstava v Chodovské tvrzi potrvá do 8. dubna 2012.