Komorní filharmonie zavzpomíná na japonskou tragédii

Praha/Tokio - Pražská komorní filharmonie (PKF) dnes věnuje závěrečný koncert svého japonského turné vzpomínce na zemětřesení, které před rokem postihlo severovýchod Japonska. Přesně rok po přírodní katastrofě, která si vyžádala dvacet tisíc obětí a způsobila únik radiace v jaderné elektrárně Fukušima, zazní v Suntory Hall v Tokiu tóny Dvořákova Larga z Novosvětské. V této skladbě se k PKF přidají i hráči z Tokijského metropolitního symfonického orchestru.

„Organizátoři, kteří jsou stále zaskočeni odmítnutími ze strany zahraničních orchestrů obávajících se stále kvůli předpokládanému vlivu radiace přijet, velmi oceňují snahy o podporu japonského kulturního života,“ uvedla za orchestr Monika Havlová.

Japonské turné PKF začalo 29. února a orchestr společně se sólisty Radkem Baborákem (lesní roh) a Fumiakim Miurou (housle) má v programu koncerty v šesti městech. Součástí cesty jsou také hudebně-interpretační kurzy pro japonské studenty i profesionální hudebníky.

Zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály znamenalo 11. března 2011 největší zaznamenané otřesy v historii země vycházejícího slunce. Otřesy následované až 40 metrů vysokými vlnami tsunami narušily chod tří jaderných elektráren, únik radiace v jaderné elektrárně Fukušima 1 je nejhorším nukleárním neštěstím ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Japonsko před rokem a dnes
Zdroj: ČT24/AP Photo, Isifa

Připomínku těchto událostí přiveze PKF do České republiky prostřednictvím premiéry skladby Requiem-never forget the day and you japonského skladatele Susumy Uedy, která zazní 1. dubna v pražském Rudolfinu.

Vydáno pod