Zkrat je krátké spojení mezi její pěstí a jeho bradou

Nasazovali ji do nejšpinavějších vládních misí, protože věděli, že odvede čistou práci. Učinili z ní štvanou zvěř, ale nepočítali s tím, že se jim postaví a nebude utíkat. Nasadili na ni čističe a zabijáky, ale zapomněli, že i ona umí efektivně zabíjet. Nenechali ji orazit, ale štvali ji z akce do akce, jenomže ona patří mezi adrenalinové tuhoně, kterým se takový život zamlouvá. Zabít ji není snadné a leckdo při tom může přijít k úrazu, nechat ji žít je riskantní a prodat ji s celou misí je nejhorší kšeft, jaký můžete vymyslet, neboť se vzápětí postará o to, aby byl také váš poslední. Mallory Kaneová je prostě drsná buchta, která už toho má hodně za sebou, a tudíž už ví tolik, že začíná být leckomu nepohodlná. Udělali z ní živý terč, ale poslední, co v zaměřovači zahlédli, byla jejich vlastní smrt.

Nikita, Maggie, Samantha, Cataleya, Jordan, Lisbeth a Evelyn, vybraná dámská společnost, kterou je lépe tiše obejít obloukem. Jsou to totiž ranařky, co nejdou pro nějakou tu pecku do citlivých míst daleko a dokážou je stejně tak rozdávat jako přijímat. Tahle děvčata nedostane jen tak někdo na lopatky, když na tuhle polohu zrovna samy nemají chuť. A dráždit je k nejhoršímu může jen testosteronový sklerotik, který už zapomněl, co dokáže v kontaktním boji na tělo Brutální Nikita či její americká dvojnice Bridget Fondová v Zabijákovi nebo jak drsnou příchuť měl Dlouhý polibek na dobrou noc Geeny Davisové.

V dětství možná vypadaly stejně nevinně jako Leonova kámoška Mathilda, ale když se z nich staly velký a krásný holky, jako byla Cataleya Restrepo z Columbiany, dostali ti, co jí zabili tatínka a maminku, brutální záhul. Některé si to v pohodě rozdaly s tuleni z Navy Seal, tak jako totálně vyholená vojanda Jordan O'Neilová v G.I. Jane, na jiné si musí dát bacha hlavně Muži, kteří nenávidí ženy, protože sociálně vykořeněná Lisbeth nemá žádné zábrany a umí to nejen s análním kolíkem a laptopem, ale i golfovou holí (o podpálení vlastního tatíka nemluvě). Někde mezi nimi bojuje o svoji pravou identitu i agentka CIA Evelyn Salt – a to neberu v úvahu to, co s Jamie Lee Curtisovou v Pravdivých lžích udělalo manželství s Arnoldem Schwarzeneggerem. A určitě jsem ještě na řadu dalších zapomněl… 

  • Zkrat / Gina Carano zdroj: HCE
  • Zkrat / Gina Carano zdroj: HCE

Mezi tyhle razantní baby, kterým smrt sluší a jež se o sebe dokážou za každých okolností postarat, teď přiskotačila výrazná posila, podstatně navyšující jejich palebnou a bouchačskou sílu. Ústřední hrdinku Zkratu Ginu Carano totiž Steven Soderbergh do tohoto příběhu odvážně přivedl přímo z bojové arény MMA (Mixed Martial Arts), kde úspěšně řádila jako profesionální zápasnice. Takže je jasné, že tohle nebude o unylých kecech, hlubokých emocích a niterných sondách, ale o tom, kdo dá první rozhodující ránu.

Mallory patří v téhle špinavé branži, kde nelze nikomu věřit, všechno je vždycky (více či méně) jinak, než to na první pohled vypadá, a spolehnout se můžete jen na svoji vlastní kudlu, jednou z nejlepších, a tudíž i nejžádanějších. V Kennethově diskrétní agentuře pro práce všeho (nepovoleného) druhu, která bere objednávky z nejvyšších míst, má postavení celebrity, kterou zákazníci pokládají za přidanou hodnotu, zaručující, že to, co si objednají, také dostanou! V praxi to znamená, že Mallory kmitá z akce do akce, sotva vychladnou mrtvoly, jež lemovaly barcelonskou misi, balí neprůstřelnou vestu na triviální fušku pro MI6 do Dublinu, po které chce s touhle firmou skončit, protože má (oprávněné) obavy, že by se s ní mohla také potopit. 

Jenomže někdo ji chce předejít a nastolit definitivní rozvod tím, že ji pro jistotu pošle do kytek. Ale kdepak s tímhle triviálním trikem na Mallory. Mrtvolu (s profesionálně prostřelenou hlavou přes polštář) nakonec v dublinském Shelburne hotelu najdou, ale její to rozhodně nebude. Postupně se Mall dostává do správné provozní teploty zabijáka vycepovaného u mariňáků, a když sejme všechny, kteří se jí postaví do cesty (protože by rádi to samé udělali jí), rozdá si to na jedné opuštěné pláži ve Vera Cruz i s hajzlem Kennethem, který má na krátký okamžik pocit, že by tu mohl poprvé životě vykostit ženskou, z čehož ho tato (ve spolupráci s příbojem) rychle a bolestně vyvede.

Zdá se, že až vychladnou mrtvoly a trochu se zapomene na to, kdo většinu z nich nadělal, Mallory zlikviduje poslední nedodělky, které nemá ráda, a ujasní si na haciendě táty generála, že je lepší dělat s čistým jménem a za míň peněz pro vládu nežli špinavé kšefty za balík s křiváky, kteří vás dříve nebo později znovu stejně podrazí. Ale ať už se rozhodne jakkoli, není pochyb o tom, že dál zůstane na válečné stezce, neboť patří mezi rozené bojovnice, pro něž Full Contact je rozhodně přijatelnější nežli Full Frontal.

  • Zkrat / Michael Douglas zdroj: HCE
  • Zkrat / Antonio Banderas zdroj: HCE

Nevyzpytatelný oscarový režisér Steven Soderbergh (Traffic – nadvláda gangů) se tentokrát vydal do drsné krajiny akčního thrilleru, aby tu převyprávěl příběh vládní agentky na volné noze, kterou jí právě někdo hnusně podtrhnul. Aby tomu dodal alespoň trochu pseudoartového odéru (což činí často a rád, a někdy tím tak trochu mate své publikum), zvolil nelineární naraci, jejíž fragmentovitě skokový charakter není „uživatelsky“ tak vlídný, jak bývá v daném žánru zvykem. Ale usledovat se tenhle příběh pohodlně dá, neboť je ve své podstatě banálně přímočarý, přehledně odstříhaný a (až na některé finty se světlem) čistě nasnímaný. Ostatně nevěřte všemu, co si přečtete v titulcích, neboť (kromě režie) ve skutečnosti i za kamerou stál a ve střižně usedl také Steven Soderbergh.

Nepřehlédnutelné je „soderberghovsky“ nadupané hvězdné obsazení, kontrastující se šampionkou bojových sportů a téměř neherečkou Ginou Carano v hlavní roli (její hostování ve video filmu Ring Girl, akčňáku Blood and Bone a počítačové hře Command and Conquer: Red Alert 3 rozhodně není žádným třeskutým doporučením). Scénář jí naštěstí nepředepisuje emotivně sofistikované a charakterově modelované interpretace (které by ji buď přímo knokautovali, nebo diskvalifikovali za pasivitu). Zato když dává nakládačku o dvě hlavy větší vazbě Channingu Tatumovi, působí tak přesvědčivě a věrohodně jako Laurence Olivier v Hamletovi.

  • Zkrat / Gina Carano zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3376/337589.jpg
  • Zkrat / Gina Carano, Channing Tatum zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3376/337593.jpg
  • Zkrat / Ewan McGregor zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3376/337585.jpg
  • Zkrat / Gina Carano zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3376/337584.jpg
  • Zkrat / Channing Tatum zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3376/337592.jpg

Zkrat je navíc komponován jako její one woman show, neboť prakticky celých devadesát minut nesleze z filmového plátna, za což zaslouží minimálně bobříka za odvahu, s jakou do toho šla, a nečekaný nadhled, s jakým to nakonec zvládla. A kupodivu se neztrácí a nepůsobí jako nedopatřením zatoulaná amatérka ani v neuvěřitelně početné společnosti elitních hollywoodských hvězd (jak se vešly do pouze zhruba třiadvacetimilionového rozpočtu je Soderberghovým výrobním tajemstvím). Ale zdá se, že Michaelové Douglas a Fassbender, Ewan McGregor, Bill Paxton nebo Antonio Banderas si to s ní dokonce docela užívají.

Stručně řečeno, okolo jediné ostré baby (která ještě nedávno měla s filmem společné jen to, že na tyhle idoly občas zašla do kina) krouží spousta elitních kravaťáků, z nichž nějaké zlikviduje, pár nakope výstražně do zadku a ostatní se pro jistotu drží na distanc. Na Oscara to tentokrát Soderbergh znovu nedotáhne, neboť tlačí akční, „bourneovskou“ pilu evidentně spíše ke komerčnímu mainstreamu a Gina Carano se nepochybně nestane hereckým objevem roku. Ale pro toho, kdo má tenhle (ženskou rukou akčně zamíchaný) šálek kávy rád, může být Zkrat docela pohodovou (byť snadno zapomenutelnou) relaxací.

HAYWIRE. USA 2011, 93 min, české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Steven Soderbergh. Scénář: Lem Dobbs. Kamera: Steven Soderbergh (alias Peter Andrews). Hudba: David Holmes. Hrají: Gina Carano (Mallory Kaneová), Channing Tatum (Aaron), Michael Douglas (Coblenz), Antonio Banderas (Rodrigo), Ewan McGregor (Kenneth), Michael Fassbender (Paul). V kinech od 8. března 2012.

Vydáno pod