Mánes zavírá. Čeká ho rekonstrukce

Praha - Výstavní síň Mánes, jedna z dominant kulturního života v Praze, projde rozsáhlou rekonstrukcí. Nadace českého výtvarného umění proto připravila několik akcí na rozloučenou se „starým“ Mánesem.

Výstavní síň Mánes je centrem kultury, ikonou funkcionalismu a jednou z dominant vltavských břehů. Její provoz už ale několik let komplikují nevyhovující technické podmínky, což má vyřešit nadcházející rekonstrukce.

Jednou z posledních akcí před opravou bude aukce obrazů, soch a grafik z nadačního depozitáře. Jde taky o jednu z cest, jak získat potřebné peníze. „Financujeme to zatím z vlastních zdrojů – z překlenovacího úvěru. Do budoucna se ale pochopitelně neobejdeme bez dalších sponzorů. Chceme se pokusit získat grant, třeba i z evropských zdrojů,“ nastiňuje předseda Nadace českého výtvarného umění Martin Pavala.

Mánes
Zdroj: ČT24

Neprodaná díla zůstanou v galerii do čtvrtečního večera. Lidé si je mohou prohlédnout a za symbolické vyvolávací ceny koupit. V sobotu potom vyvrcholí rozlučková Benefice pro Mánes koncertem. „Pozvali jsme hudebníky, jejichž zájmem je i výtvarné umění a jsou s ním nějak propojení,“ přibližuje člen správní rady Ivan Prokop.

Celý kulturní komplex Mánes by se měl navrátit k původnímu vzhledu - na terasách by měla ožít francouzská restaurace a uvnitř budou i přednáškové prostory. Zároveň se síň přizpůsobí moderním požadavkům. Znovuotevření se očekává na podzim roku 2013.

Reportáž Anny Rackové (zdroj: ČT24)