Double Eagle je k vidění už jen dnes

Praha - Už jen dnes do 20 hodin mohou zájemci vidět v Nové budově Národního muzea nejdražší zlatou minci světa. Hodnota dvacetidolarovky z roku 1933 se odhaduje v přepočtu skoro na 150 milionů korun. I přes přísná bezpečnostní opatření zatím přilákala na 1 300 návštěvníků. Z Prahy zamíří Double Eagle do Varšavy, poté do Osla a Helsinek.

V roce 1933 bylo těchto mincí o hmotnosti 33 gramů s obsahem 90 procent zlata vyraženo skoro 450 tisíc kusů. Do oběhu se ale oficiálně žádná nedostala. „Po 80 letech od jejího vyražení a emise je poprvé v Evropě a myslím, že na dlouhý čas se tady neukáže,“ říká ředitel Národní pokladnice Libor Veselý.

Na vrcholu velké hospodářské krize museli dle Rooseveltova prezidentského dekretu Američané odevzdat své zlaté mince nebo cihly, které záhy čekalo roztavení. Nejméně 13 exemplářů této dvacetidolarovky ale rozžhavené výhni uniklo.

Podle kurátorky numizmatické sbírky Karen Lee mince odráží slávu zlaté horečky a smutek hospodářské deprese. Představuje prý také konec tradice, kdy Spojené státy opustily měnu založenou na zlatu.

Mince za 150 milionů v Národním muzeu (zdroj: ČT24)