Večírek na Plantáži plné huličů

Praha – Jednu z celosvětově nejúspěšnějších her německého dramatika Davida Gieselmanna Plantáž uvede premiérově pražské Divadlo Na Prádle. Inscenaci v muzikálové formě připravil soubor Divadlo Letí, který se specializuje na uvádění současných her. V hlavních rolích se představí například Aneta Langerová nebo Xindl X, který se společně s Tomášem Polákem z kapely Mig 21 podílel také na hudbě k představení.

David Gieselmann si ve hře Plantáž pohrává s motivy ruského klasika Čechova a vytváří svébytnou verzi Višňového sadu. Hra vypráví o konci jedné společnosti žijící kdesi na venkovském statku. Jenže tentokrát nejde o ruské statkáře z 19. století, ale o svéráznou komunitu dnešních huličů. Za statkem tak nešumí višňový sad, ale plantáž marihuany.

Právě marihuana hraje v inscenaci podstatnou roli. „Tam se hulí od začátku do konce,“ říká herec Richard Fiala. Podle režisérky inscenace Martiny Schlegelové ale představení osloví širší spektrum diváků, nejen mladší generaci, a to právě díky „čechovovskému“ základu hry.

Inscenaci uvedlo již v roce 2009 slovenské Národní divadlo, čeští tvůrci ji pojali netradičně – jako muzikál. „My jsme tu činoherní verzi dělali původně jako scénickou skicu s tím, že to uděláme jen na pár zkoušek a vyzkoušíme si to s publikem, a moc se to povedlo. Měli jsme ale pocit, že tomu něco chybí nebo že by to mohlo jít ještě nějakým směrem dál, tak jsme přišli na to, že by se tam udělala hudební složka,“ vysvětlila Schlegelová.

  • Aneta Langerová (vpravo) v muzikálu Plantáž zdroj: ČT24
  • Xindl X v muzikálu Plantáž zdroj: ČT24

Hudbu k představení vytvořili Xindl X a Tomáš Polák z kapely Mig 21. V jedné z hlavních rolí muzikálu se představí i Aneta Langerová. „Je to má první divadelní role, tudíž další obrovská výzva v mém životě, a tak se moc těším a jsem sama zvědavá, co to se mnou udělá,“ podotkla zpěvačka.

Ve světové premiéře hudební verze představení, která se uskuteční 15. března v Divadle Na Prádle, si zahraje i britský herec a dramatik Mark Ravenhill, jenž zároveň předá cenu za českou inscenaci nového současného textu.

Martina Schlegelová, Aneta Langerová a Richard Fiala o muzikálu Plantáž (zdroj: ČT24)
Vydáno pod