Digitalizace zlatého fondu jde ztuha

Praha – Nových filmů se točí stále míň, kina krachují, filmových festivalů ubývá a podpora ministerstva kultury není dostatečná. Kvůli nedostatku peněz se navíc do ohrožení dostává i projekt digitalizace filmů ze zlatého fondu české kinematografie.

V plánu byla investice 500 milionů korun na digitalizaci pěti set kilometrů filmového pásu, k dispozici ale není ani koruna. Vláda přitom před dvěma lety schválila koncepci digitalizace filmů. Ze zlatého fondu české kinematografie vybrali odborníci dvě stě snímků, digitalizovat se podařilo dva – Marketu Lazarovou a Hoří, má panenko, a to jen díky sponzorům.

„V současné době zatím nemáme žádné peníze ze státního rozpočtu,“ vysvětluje Helena Fraňková z ministerstva kultury. A dodává: „S tím jsme více méně i mírně počítali.“

„Problém digitalizace by se měl řešit především proto, aby filmy byly dostupné. Digitální televize budou mít co hrát, budou se generovat peníze do fondu kinematografie, a tudíž se bude podporovat současná filmová tvorba,“ upozorňuje Michal Bregant, ředitel Národního filmového archivu.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

První vlaštovka – digitálně vyžehlená Marketa Lazarová – přitom už vydělává. Zájem o ni mají nejen české, ale i zahraniční festivaly a televize. Navíc filmy na celuloidu se příští rok na plátna kin dostanou jen výjimečně. Kinosálů, které přežijí bez digitalizace, zůstane kvůli tlaku distributorů jen pár.