Dianne Reevesová: Našla jsem svůj vlastní hlas

Praha - Jedna z nejlepších jazzových vokalistek současnosti Dianne Reevesová vystoupí dnes večer ve Smetanově síni Obecního domu. Hvězdná zpěvačka s nezaměnitelným hlasem čtyřikrát oceněným cenou Grammy představí výjimečný komorní program Strings Attached v rámci Jarního GALA pro festival Struny podzimu.

Koncert je donátorskou akcí, jejíž výtěžek půjde na podporu koncertů dalších zahraničních umělců na festivalu Struny podzimu. Reevesová naposledy zpívala v Praze před dvěma lety a také pro tento festival.

Šarmantní Američanku dnes doprovodí dva uznávaní kytaristé - Romero Lubambo a Russell Malone, s nimiž vystupuje v poslední době nejraději. „Romero Lumambo z Ria de Janeira přináší vzrušení z Brazílie, ve hře Russela Malonea se ozývá spirituál, blues a také krásný harmonický výraz,“ představila svůj hudební doprovod Reevesová v rozhovoru pro ČT24.

Rozhovor s Dianne Reevesovou (zdroj: ČT24)

Známá jazzová vokalistka je vnímána jako nástupkyně legendárních div Billie Holidayové, Elly Fitzgeraldové a Sarah Vaughanové. „Myslím, že se to říká proto, že to tak zajímavě zní, ale skutečnost není taková,“ namítá ale Reveesová. „Všechny jsem samozřejmě poslouchala, ale především jsem si z toho odnesla, že každý si musí najít svůj vlastní způsob, svůj vlastní hlas. A to jsem, myslím, zvládla.“

Na historicky prvním Jarním GALA pro Struny podzimu v roce 2010 vystoupil Bobby McFerrin, o rok později publikum okouzlila Dee Dee Bridgewaterová.