Bořek Šípek vytvořil vázy podle Havlova návrhu

Praha - Limitovaná edice pouhých sedmi kusů skleněné vázy, kterou navrhl bývalý český prezident Václav Havel, vznikla v ateliéru designéra Bořka Šípka. Většina ze série již je v soukromých sbírkách, jednu Šípek daroval Nadaci Vize 97 Dagmar a Václava Havlových a poslední se bude ve prospěch nadace na jaře dražit.

Václav Havel vytvořil nákres vázy, připomínající stonek šípku hustě posetý trny, v roce 2004 a vázu pojmenoval Neuchopitelný šípek. Nákres vázy daroval Šípkovi, který v době jeho prezidentské funkce pracoval pro Pražský hrad, k jeho 55. narozeninám.

Bořek Šípek vázy vyrobil spolu se sklářskými mistry z Nového Boru. Číslovaná série sedmi kusů symbolizuje podle Simony Vávrové ze studia Šípek Team sedm let uplynulých od doby, kdy nákres vznikl. Na každé váze je Havlův podpis a k váze je přiložena kopie nákresu s Havlovým podpisem.

Dražit se bude váza s číslem jedna, která byla vystavena vedle Havlovy rakve při smutečním obřadu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Nyní jsou dvě poslední vázy vystavené v prodejním ateliéru Bořka Šípka v Praze ve Sněmovní ulici a budou i součástí Šípkovy expozice na letošním veletrhu designu v Miláně.

  • Váza podle návrhu Václava Havla zdroj: ČT24
  • Váza podle návrhu Václava Havla zdroj: ČT24

Jako vzpomínku na více než dvacetileté přátelství, které pojilo Václava Havla s Bořkem Šípkem, plánuje designér vytvořit limitovanou kolekci pěti skleněných artefaktů. Jde o umělecká díla vytvořená na přání a podle pokynů Václava Havla, která během jeho působení v prezidentské funkci zdobila interiér jeho kanceláře a další prostory Pražského hradu, uvedla Vávrová.

Vydáno pod