Mináčův film Nickyho rodina se stal světovým festivalovým hitem

Praha - Neuvěřitelné vyprávění o záchraně více než šesti set českých dětí židovského původu anglickým bankovním úředníkem Nicolasem Wintonem a jeho přáteli v roce 1939 vypráví koprodukční dokument ČT. Režisér Matěj Mináč v něm kombinuje archivní materiály, hrané sekvence a výpovědi přímých účastníků do příběhu, který i dnes dojímá a inspiruje ke konání dobra. Film, který prochází vítězně mezinárodními i domácími filmovými přehlídkami, vysílá ČT2 dnes od 20:00.

Celovečerní dokumentární film režiséra Mateje Mináče přináší i pomocí hraných rekonstrukcí dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených „Wintonových dětí“. Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, dnes 102letý sir Nicholas Winton, se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je také díky Mináčovi příběh záchranné akce známý po celém světě.

Interview: Matej Mináč hovoří o filmu Nickyho rodina (zdroj: ČT24)

„Včera jsem dostal e-mail, že v Americe se po pěti cenách stáváme úžasným festivalovým hitem, musím říct, že ve světě film přijímají nadšeně. Často je film srovnán s filmem Schindlerův seznam, což je z komerčního hlediska dost dobré. Ale oproti Spielbergovi my jsme měli velkou výhodu, živého sira Wintona. Letos mu bude 103 let, je naprosto fascinující. Je velmi vitální, má obrovský smysl pro humor, miluje život. Letos, na své 103. narozeniny poletí v ultra lehkém letadle,“ přiblížil osobnost Nicholase Wintona v pořadu ČT24 Interview režisér Mináč. 

Režisér dále v rozhovoru upozornil na to, že Wintonův příklad inspiruje i díky jeho filmu mladé lidi po celém světě, aby se věnovali charitativní a dobrovolnické činnosti. Film dal popud i ke vzniku studentského projektu, který má za cíl zmapovat 260 osudů Wintonových dětí, které ještě žijí.

Na 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který proběhl od 1. do 9. července 2011, získala Nickyho rodina Diváckou cenu deníku Právo. Na 28. Jeruzalémském filmovém festivalu soutěžil celovečerní dokument o hrdinství Nicholase Wintona a jeho inspiraci pro současné mladé lidi v kategorii Židovská zkušenost. Cenu mu udělilo Fórum pro uchování audiovizuální paměti.

Další dvě ceny v Ostrově na 43. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana. Mezinárodně úspěšnému snímku tu udělili Cenu Oty Hofmana za nejlepší dílo v kategorii pro mládež od 13 do 18 let a Zvláštní cenu poroty za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem.