Pan Klein nás donutí přemýšlet

Praha – Cyklus Velikáni filmu přináší v pátek 16. března od 21:00 další dílo Josepha Loseyho, které se zapsalo do filmové historie. Jeho Pan Klein z roku 1976 získal dva Césary - za nejlepší film a nejlepší režii. Loseyho dílo přináší znepokojivou výpověď o nepředvídatelných hloubkách lidské psychiky. Titulní hrdina vykazuje zajímavý vývoj od povrchního snoba až k sebezničující posedlosti dopátrat se skryté pravdy a odhalení souvislostí.

Paříž v roce 1942. Robert Klein je původem alsaský obchodník se starožitnostmi, který nakupuje výhodně umělecká díla od Židů. Jednoho dne zjistí, že mu někdo objednal předplatné židovských novin, ačkoliv on sám Židem není. Nahlásí vše na Policejní prefektuře, kde se dozví, že existuje ještě jiný Robert Klein, který se za něj vydává. Snaží se jej proto najít. Vzniknou mu ovšem potíže s Úřadem pro židovské otázky. Musí doložit svůj nežidovský původ a odjíždí za svým otcem do Štrasburku, aby získal rodné listy prarodičů a praprarodičů, které vyžadují rasové zákony. Rodný list jedné své prababičky, která se narodila v Alžíru, však není k dispozici. Obstará si proto falešné doklady a rozhodne se odejet do Marseille a emigrovat. Přesto se znovu do Paříže vrátí, aby nalezl druhého Roberta Kleina. Přitom je zatčen, deportován na Vélodrome d'Hiver, kde je naložen do vlaku do koncentračního tábora. Kdo a proč se za skutečného pana Kleina vydává, se divák dozví až v poslední minutě filmu a trochu při tom zamrazí. 

  • Pan Klein zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3391/339002.jpg
  • Pan Klein zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3391/339003.jpg
  • Pan Klein zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3390/338998.jpg
  • Pan Klein zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3390/339000.jpg

Losey natočil svůj snímek v pozvolném tempu, s důrazem na potemnělé interiéry a zklidnělé herectví. Snímkem prostupuje ponurá atmosféra nemilosrdně prodchnutá zvyšujícím se napětím, vzrůstající nejistotou, obavami, bezvýchodností. Silně dramatická a působivá hudba Egista Macchi a Piera Porteho tuto atmosféru dokonale podtrhuje. 

  • Pan Klein zdroj: ČT
  • Pan Klein zdroj: ČT

Losey je jeden z těch klasických vypravěčů, kteří dodržují lineární kontinuitu a staví příběh pomalu, ale důsledně a buduje sevřenou stavbu, vtahující diváka do centra dění. Jeho psychologická sonda však nedává jednoznačné odpovědi. Na konci zanechává znepokojivý pocit nedořečeného a diváka tak vlastně nutí k příběhu se stále vracet a o tématu přemýšlet.

Joseph Losey – přestože se narodil v roce 1909 v americkém Wisconsinu, byl považován ze velmi „britského“ filmaře, jehož snímky souzní s mentalitou evropského diváka. Studoval medicínu a anglickou literaturu na Harvardu, vždy ho ale přitahovalo divadlo. Poté, co pro MGM natočil několik krátkometrážních filmů, na sebe upozornil sociálně laděným filmem The Boy with Green Hair (Chlapec se zelenými vlasy, 1948). V McCartyho éře protilevicových čistek v americkém zábavním průmyslu se uchýlil do Anglie, odkud se ani po uklidnění poměrů nevrátil. Velkého úspěchu dosáhly i u nás uváděné filmy Sluha (1963), Nehoda (1966) či Posel (1970) a Pan Klein (1976).

Zemřel v Anglii 22. 6. 1984.

Vydáno pod