V dokumentu Josef Berg sní i provokuje

Brno - Česká televize odvysílá v sobotu na svém kanálu ČT2 dokument o brněnském umělci Josefu Bergovi, který se stal fenoménem místní avantgardy. Dokument ho představuje také jako osamělého snílka a rozevlátého umělce, který nezaměřil svůj potenciál pouze jedním směrem. Dokument Josef Berg a jeho Snění odvysílá ČT2 17. března ve 22:10.

Berg by v březnu oslavil 85. narozeniny. Mezi pamětníky je známý jako skladatel a spolutvůrce výrazné epochy brněnské hudební historie, Berg však tvořil i literární díla a podle tvůrců filmu doslova „chrlil gejzíry nápadů“. Často je však nedokončoval. „Josefa Berga představujeme jako roztěkaného umělce, chrlícího gejzíry nápadů, ale zároveň neschopného zaměřit svůj tvůrčí potenciál pouze jedním směrem. Zároveň se snažíme přiblížit rozporuplnost jeho složité osobnosti, jeho posedlost systémem,“ říká spoluautorka Anna Babjárová.

Autoři dokumentu zdůrazňují paradoxní kontrast plachého člověka a sebevědomého umělce, Berga jako společenského člověka a zároveň do sebe ponořeného tvůrce. „Fascinovala mne Bergova vůle nedokončovat díla. On se nevymlouval na režim. On psal do šuplíku, protože se obával, že dokončením by své dílo zvulgarizoval,“ vysvětlil režisér Jakub Kořínek.

Osou dokumentu je Bergova skladba Snění. „Její nastudování sledujeme od chvíle, kdy dirigent Peter Vrábel vezme do rukou nenápadnou partituru, až po jeho první máchnutí taktovkou na koncertě Orchestru Berg, který se uskutečnil loni 13. září v Praze,“ uvedl dramaturg pořadu Vladimír Strakoš. Nastíněna je i osobní a rodinná Bergova krize, která vznik skladby provázela. Autor ji složil v posledních letech svého života, jejímu vzniku předcházelo studium mikrointervalové hudby a vytvoření vlastního tónového systému. Skladba je představena jako vrchol a možný počátek nové tvorby, kterou však autor už nestihl realizovat.

Ve filmu se také objeví charakteristický humor a motivy Josefa Berga, bourání ustálených i neustálených postupů a absence dramatických point. Hrané pasáže vychází z Bergových grotesek, animace potom využívají jako stavební materiál jeho koláže.

  • Josef Berg a jeho snění zdroj: ČT Brno
  • Josef Berg a jeho snění zdroj: ČT Brno

Podle autorů dokumentu Berg nenapsal příliš mnoho vyzrálých skladeb a děl, přesto je i 40 let po své smrti stále přítomný v brněnském kulturním životě. Nejvíce se jeho charakteristický rukopis otiskl do jevištních děl, zejména komorních oper, které provokovaly, bavily a dokonce předjímaly vývoj kultury v následujících dekádách.