Českou kulturu zachraňují soukromí dárci

Praha - Festivaly a instituce se musí vyrovnat se stále menší podporou státu. Průkopníkem současného trendu ve vyhlédávání a oslovení případných dárců je hudební festival Struny podzimu. Ten získává prostředky při galakoncertech světových hvězd. Na jednom z nich včera vystoupila americká jazzová hvězda Dianne Reevesová.

„Umění získává peníze na další umění. Z jednoho se rodí další. Je to hlas publika. Lidi tím říkají, že tuhle hudbu milují a podporují ji,“ říká zpěvačka Reevesová. 

Potenciální mecenáše je zapotřebí aktivně vyhledávat a motivovat je. K tomu může přispět například koncert světové hvězdy. Státních peněz na kulturu ubývá. Soukromé peníze proto začínají udržovat v chodu akce, jako je třeba festival Struny podzimu. Festival je v Česku průkopníkem nového druhu financování. Soukromí dárci platí polovinu jeho rozpočtu, byly zavedeny například tzv. dárcovské vstupenky, jejichž hodnota je deset tisíc korun.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„O podporu soukromníků se stále víc ucházejí i státní instituce. “Pro nás bude důležité si mecenáše znovu objevit a vychovat," upozorňuje ředitel Národní galerie Vladimír Rösel.

„V USA máme historicky velmi málo vládní podpory. Museli jsme vyvinout strategie, jak dárcům podporu umění zpříjemnit,“ pojmenoval strategii Brett Egan z Kennedyho centra ve Washingtonu. Vy dáte peníze a pomůžete k zážitku sobě i druhým. Přístup, který má zdomácnět i v Česku. 

  • Dárcovské vstupenky zdroj: ČT24
  • Dianne Reevesová při koncertě v Praze zdroj: ČT24

„Doba nazrála na to, aby určitá vrstva lidí, která má prostředky, se rozhodla je věnovat zpět společnosti,“ doplnila Dana Syrová z festivalu Struny podzimu. Dlouhodobě fungující systém dárců by měl kulturním institucím přinést stabilitu i v době, kdy státní penězovod vysychá. 

Benefičním koncertem a dražbou výtvarných děl ze svých depozitářů získává finance i Nadace českého výtvarného umění, a to na opravu významné památky české architektury Mánes. Benefiční aukce výtvarného umění, která se konala 11. března, vynesla téměř tři miliony korun. Benefiční koncert se uskuteční 17. března rovněž v Mánesu. Rekonstrukce, která potrvá asi do podzimu 2013, bude stát zhruba 150 milionů korun. Nadace chce opravy ze třetiny zaplatit z vlastních zdrojů, na zbytek si prozatím zajistila překlenovací úvěr a hledá sponzory.