Brněnský funkcionalismus se představí v Tel Avivu

Tel Aviv - České centrum Tel Aviv ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Brně pořádá výstavu zaměřenou právě na prezentaci těchto památek. Výstava prezentuje aktivity IOP Ministerstva kultury České republiky financované ze zdrojů Evropské unie a z rozpočtu Ministerstva kultury ČR – zejména brněnské funkcionalistické vily (vila Stiassni a vila Tugendhat), síťový projekt Revitalizace židovských památek v České republice, informativně i ostatní projekty a rovněž brněnský funkcionalismus.

„Na 21 panelech zde představujeme nádherné funkcionalistické stavby, které postavili architekti prominentům židovské komunity v Brně. Zájem o výstavu už nyní před jejím zahájením je veliký. V Brně vzniká metodické Centrum obnovy památek architektury 20. století, které dokládá, že mnoho osudů architektů je svázáno se samotným státem Izrael. Například Zikmund Kerekes, který v roce 1948 přišel do Izraele a pod přijatým židovským jménem Hiram Ašer vytvořil kromě jiného návrh na úpravu vojenských hřbitovů na Herzlově hoře v Jeruzalémě,“ informoval z Tel Avivu Zdeněk Musil, tiskový mluvčí NPÚ v Brně. 

Z Tel Avivu informuje Zdeněk Musil (zdroj: ČT24)

Podle něho by dopadem výstavy měla být i určitá spolupráce mezi izraelskými a brněnskými architekty, přinejmenším na konzultační rovině. Budovy ve stylu Bauhaus byly totiž v Izraeli velice úspěšně odborně renovovány, zatímco v Brně na svoji opravu mnoho funkcionalistických staveb ještě čeká.

V rámci výstavy proběhne přednáška prof. Ing. arch. Vladimíra Šlapety, DrSc., významného českého historika architektury a emeritního děkana Fakulty architektury VUT v Brně, na téma Brněnský funkcionalismus. 

Ve 20. a 30. letech se v Izraeli objevil architektonický styl Bauhausu, který s sebou přinesli němečtí Židé z páté aliji. Bílé Město, nacházející se na severu Tel Avivu, se skládá z více než 5000 moderních budov inspirovaných Bauhausem a Le Corbusierem. Výstavba těchto budov pokračovala v oblasti Rothschildova bulváru až do 50. let. V roce 2003 bylo celé Bílé Město zapsáno na seznam světového dědictví organizace UNESCO.

Bauhaus Center Tel Aviv, Dizengoff 99 - výstava proběhne ve dnech 17.3. - 17.4.2012.