Ledvina v Karlíně

Cannes - Prvenství mezi více než stovkou projektů z 47 zemí světa získala před týdnem kancelářská budova Main Point Karlin v soutěži MIPIM Award v Cannes. Stala se tak nejlepší administrativní stavbou loňského roku. Architekt vítězné stavby Jiří Hejda byl hostem Studia ČT24.

Soutěž se každoročně koná ve francouzském Cannes v rámci veletrhu MIPIM - největšího veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí v Evropě. „Ve srovnání s tím, co běžně probíhá u nás, je to soutěž výjimečná. My máme soutěže architektů nebo devoleporů, jako by jedni s druhými nemluvili. MIPIM Award a mnoho jiných soutěží ve světě je o tom, prezentovat projekt, který musí být smysluplný, tudíž za ním stojí tým developera i architekta,“ představil blíže soutěž Jiří Hejda z architektonické kanceláře DaM, která je autorem oceněné budovy v pražském Karlíně. Stejná kancelář pracuje mimo jiné také na projektu Novomlýnské brány v Revoluční ulici, který se některým památkářům nezamlouvá.

Navržení kancelářské stavby byla podle Hejdy zajímavá výzva a obtížný úkol. „Pozemek je malý ostrov periférie mezi novým River City a starým Karlínem, který je památkovou zónou. Bylo tedy těžké navrhnout budovu pro toto území, které spojuje a zároveň rozděluje. Musí navazovat na moderní stavby i na historickou zástavbu,“ vysvětlil architekt.

Main Point Karlin
Zdroj: ČT24/DaM

Po různých peripetiích proto architekti nakonec zvolili tvar podobného ledvině. „Tato organická budova má mnoho výhod. Má tři vertikální jádra s výtahy, která fungují jako kmeny, a všechno ostatní funguje jako okvětní lístky po obvodě fasády. Nejsou tam rohy, kde by nám chybělo světlo, nejsou tam žádné zbytečné chodby,“ nelituje Hejda neovyklého tvaru budovy.

Main Point Karlin je technologicky vybavená administrativní budova o pronajímatelné ploše 22 tisíc m2. Mezi architektonické zajímavosti patří už zmíněné výrazné fasádní pilíře, které fungují jako slunolamy nebo chlazení budovy za pomocí říční vody. Velký důraz byl podle developera kladen také na kvalitu vnitřního prostředí.

„U kancelářských budov se u nás velmi často šetří, v tomto je Main Point Karlin výjimkou. Developer sám si od začátku přál posunout budovu někam jinam, nestavět tu nejzákladnější banalitu, a nakonec i svého kupce si to našlo,“ ocenil Hejda i spolupráci architektů a developerů, kteří se nezalekli kancelářské budovy jiného tvaru než krychle.

„Ocenění je pro nás velkou motivací a potvrzením, že i u nás mohou vznikat projekty, které se svojí kvalitou řadí k absolutní světové špičce,“ podotknul Martin Jaroš, ředitel a předseda představenstva PSJ INVEST, která je developerem projektu.

Rozhovor s Jiřím Hejdou (zdroj: ČT24)

Kancelářská budova loni získala také ocenění v evropské realitní soutěži International Property Awards, pořádané ve spolupráci s Google, The New York Times a Bloomberg Television.

Vydáno pod