Stropnický se loučí s Vinohrady. Naposledy „byl při tom“

Praha – Martin Stropnický představil v Divadle na Vinohradech svůj poslední počin ve funkci uměleckého šéfa. Z uměleckého vedení pražské kamenné scény odejde k 1. dubnu na protest proti krokům budoucího ředitele Vinohrad Tomáše Töpfera. Poslední inscenace, kterou připravil i jako režisér, je dramatizace novely amerického spisovatele Jerzyho Kosinského Byl jsem při tom.

Knihu proslavil herec Peter Selleres ve filmovém zpracování z roku 1979. Roli prostoduchého zahradníka, který se dostane do vyšší společnosti, hraje na Vinohradech Viktor Preiss.

Stropnický je uměleckým šéfem Divadla na Vinohradech od roku 2003. Byl jsem při tom je tím typem inscenace, kterým se pokoušel nabourat představu Vinohrad coby nejkonzervativnější pražské scény. Snažil se o moderní divadlo, angažoval zajímavé režiséry, například Michala Dočekala, Vladimíra Morávka nebo Jiřího Havelku.

Nejodvážnějším pokusem byl Vojcek režiséra Daniela Špinara – kritici ji označili za inscenaci roku, u diváků ale propadla. „Stropnického pokus narazil na to, že přestali chodit diváci, respektive divadlo neumělo oslovit jiné publikum než konzervativní,“ domnívá se divadelní kritička Marie Reslová.

Byl jsem při tom
Zdroj: Diana Zehetner/Divadlo na Vinohradech

Pak už nastala cesta kompromisu – zaplnit divadlo, a zároveň zachovat uměleckou prestiž. „Snažil se na jedné straně vyhovět, a na druhé mít i velmi tvůrčí a razantní přístup,“ podoknul Viktor Preiss ke Stropnického uměleckému vedení.

Martin Stropnický se na Vinohradech výrazně projevil i jako režisér. Jeho dvě nejlepší inscenace jsou Jistě, pane ministře a Zkouška orchestru, obě se líbily divákům i kritice.

Výpověď podává na Vinohradech kvůli zrušení přípravných prací na inscenaci Amadeus, které nařídilo vedení divadla na žádost budoucího šéfa Tomáše Töpfera. Představení, které  měl na konec května připravit režisér Vladimír Morávek, byla pozastavena. Pro příští sezonu by ji měl nastudovat režisér uměleckého týmu nového ředitele Töpfera, který se ujme funkce 1. září.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)