Lorax aneb jak pejsek a kočička pekli dort

Mít ty správné ingredience není vždy jediné tajemství úspěchu. O to větší škoda, když je máte, a neumíte je správně namíchat. V dnešní době tolik palčivé téma ochrany (či záchrany?) přírody před nemilosrdným vědeckým progresem a ignorantskou konzumní společností dohromady s námětem z pera populárního Dr. Seusse se na první pohled tváří jako perfektní záruka. Výsledek je ovšem až překvapivě tristní. Chutnat může leda předškolním dětem, a to díky povedené animaci s roztomilými potvůrkami a až jedovatým barvičkám. Starší diváci film a jeho „poselství“ pak zřejmě pozřou jako amaroun, v horším případě pro ně bude nepoživatelný.

Dvanáctiletý Ted žije v městečku Vševes, kde není ani kousek živé přírody. Všechno je tu umělé, včetně zvířat, květin a stromů, u kterých si můžete dálkovým ovladačem nastavit jarní, letní, podzimní, zimní a disco variantu. Zdejším lidem to ale nevadí a ani se nějak zvlášť nesnaží podívat se za hradbu města, na jejíž neprůchodnost dohlížejí gorily místního vládce, pana O'Hareho. Nepřijde jim ani divné, že se čerstvý vzduch prodává v pet lahvích.

Výjimkou je právě Ted, který se rozhodne najít opravdový živý strom. Nevede ho k tomu však žádné morální poselství či touha po živé přírodě, nýbrž jeho platonická láska Audrey. On touží po ní, ona zase po stromu „z masa a kostí“. Akční babička Norma chlapci poradí, aby si zašel pro radu k legendami opředenému Jednorázovi. Ten ovšem údajně žije za zdmi města.

  • Lorax zdroj: Bontonfilm
  • Lorax zdroj: Bontonfilm

A tak se Ted poprvé v životě podívá ven, do skutečného světa, kde na něj však čeká jen pohled na smutnou měsíční krajinu plnou pařezů. Tam skutečně objeví Jednoráze, který je, jak se záhy dozví, za celou spoušť zodpovědný, a vyslechne celý příběh o mytickém ochránci stromů Loraxovi. Na Tedovi teď bude, aby přírodu zachránil tím, že vysadí poslední existující sazenici živého stromu. Jenže takové chování přímo ohrožuje živobytí pana O'Hareho.

  • Lorax zdroj: Bontonfilm
  • Lorax zdroj: Bontonfilm

Animovaný 3D snímek je adaptací knížky od Dr. Seusse, podobně jako byl Grinch nebo Horton. Výtvarná stránka filmu je skutečně vymazlená, pomineme-li, že se pohybujeme na hranici kýčovitosti v podobě neidentifikovatelných zvířátek pojídajících marshmallow a obojživelných tančících a zpívajících zlatých rybiček. Nevadí ani pestrobarevné „živé“ stromy připomínající spirálovitá lízátka, které mají k přirozenosti dost daleko. Celé je to ale docela roztomilé. Nadějné hlubší eko-poselství, které nese předloha populárního dětského spisovatele, je zde ale uchopeno dost nešťastně a prvoplánově. Tvůrci ho ve snímku zabili podobně jako Jednoráz Loraxovy pestrobarevné stromy.

Lorax / Dr. Seuss' The Lorax (USA, 2012) - animovaný 3D, 94 min. Režie: Chris Renaud. V českém znění hrají: Tomáš Juřička, Otakar Brousek, Miriam Kantorková, Dominika Hašková, Michal Holán. V kinech od 15. března.