Praha, Budapešť a Vídeň ve Washingtonu

Washington - Pražská komorní filharmonie byla jako jediný český orchestr pozvána na mezinárodní festival koncertů, divadelních představení a workshopů, které pořádá Kennedyho centrum ve Washingtonu. V každém roce, letos od 25. února do 29. března, se festival věnuje třem vybraným metropolím a prezentuje jejich historii a kulturní dědictví.

Mezi pozvanými, kteří představí Prahu, Vídeň a Budapešť a jejich umění, patří tentokrát Vídeňská filharmonie, budapešťský Takács Quartet, sólisté jako Christof Eschenbach, Matthias Goerne, dirigent Lorin Mazel a spolu s Pražskou komorní filharmonií její čestný umělecký ředitel Jiří Bělohlávek.

Pražská komorní filharmonie přednese 20. března Janáčkovu Suitu pro smyčce, Symfonii D dur J. V. H. Voříška a předehru k opeře Don Giovanni, jejíž premiéru dirigoval Mozart právě v Praze. Od prvního uvedení opery o obdivovaném i zatracovaném prostopášníkovi uplyne letos 225 let.

Krátce před koncertováním ve washingtonském Kennedyho centru představí Pražská komorní filharmonie svoji specializaci na období klasické éry i české mistry v Bohemian National Hall v New Yorku (21. 3.).