Český film uspěl v 48hodinové soutěži v USA

Albuquerque (USA) - Velký úspěch slaví film Robina Kvapila Tahle země není pro mladý. Režisér s ním vyhrál celosvětovou soutěž The 48 Hour Film Project - krátkých snímků natočených za 48 hodin - v konkurenci víc než tří tisíc tvůrčích týmů. Vítězství ve finále v Novém Mexiku pootevírá dveře do amerických kin.

Na natočení sedmiminutového snímku měl štáb podle pravidel 48 hodin. Musel se v něm objevit rohlík jako rekvizita a věta Sny se vážně můžou splnit. „Žánr si člověk losuje. My jsme si vylosovali western, natočili jsme eastern a natočili jsme ho o současném českém desperádovi, což je samozřejmě současný, český, zkorumpovaný politik,“ přiblížil režisér. Dal filmu autentický dokumentární rozměr, když využil politického sjezdu, který se zrovna v Praze konal.

Největší filmová časovaná soutěž, kde se scházejí producenti z Hollywoodu, ale i z televizních stanic a kanálů z celého světa, přinesla vítězi nejen zkušenost pracovat pod stresem a v noci, ale také možnost oslovit americké producenty.

„Předsadili  film pro americkou projekci titulkem, že předpokládáme, že všude na světě budou s politiky podobné starosti, protože to jsou darebáci globálně, takže to tam určitě lidé ocení,“ domnívá se Kvapil. Pokud snímek filmaře zaujme, dostane příležitost natočit si i celovečerní film.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)