Febiofest - to je svátek filmu

Praha – Zahájení 19. ročníku mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest bude 22. března spojeno s předáním ceny Jaromila Jireše Asociace režisérů a scenáristů. Získají ji státní fond kinematografie za finanční vklad a podporu vzniku projektu producenta Čestmíra Kopeckého Zlatá šedesátá a bývalý ředitel Národního filmového archivu Vladimír Opěla za odbornou a publikační činnost a působení v archivu.

Ocenění je zaměřeno na nekomerční tvůrčí počiny. Jeho smyslem je upozornit na ty, kteří nezáří z titulků na předních místech, a přitom bez jejich podpory by tato díla nevznikla. „Pan Opěla získal absolutní převahu hlasů,“ řekl předseda poroty Antonín Kopřiva. Bývalý ministr kultury Jiří Besser odvolal Opělu loni v listopadu kvůli údajným „opakovaným manažerským pochybením“. Rozhodnutí vzbudilo nevoli odborné veřejnosti. Opěla byl ředitelem od roku 1992 a z archivu vytvořil mezinárodně uznávané badatelské a archivní centrum.

Febiofest se uskuteční od 22. do 30. března v multikině Cinestar Anděl, v Ponrepu a pak v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě, kde skončí 13. dubna. Asociace slovenských filmových klubů a Slovenský filmový archiv ho uspořádají samostatně v sedmi slovenských městech. 

Rozhovor se Štefanem Uhríkem (zdroj: ČT24)

„Novinkou festivalu je sekce Svět ve 3D, mám dojem, že jsme prvním festivalem na světě, co založil takovou sekci. Jak to bude příští rok, pochopitelně není jasné, nevím, kolik filmů ve 3D vznikne. Dramaturgie festivalu hlavně touží uvádět filmy v premiérách a pro širokou veřejnost, ale i pro vyslovené cinefily. Osobně bych chtěl zbourat mýtus, že na Febiofest je vždy vyprodáno. Většinou je to tak, že i na poslední chvíli se dají lístky sehnat. Zatím není snad film, jehož tři představení by byla všechna vyprodána. Takže zajít se podívat na něco výjimečného, neboť festival by měl být vždycky něčím výjimečným, je stále možné. Febiofest je především oslava filmu, jeho svátek a stojí za to se ho zúčastnit. Nabízíme kromě filmů i setkání s velmi zajímavými filmovými tvůrci, kterých je okolo třiceti,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 programový ředitel festivalu Štefan Uhrík. 

Podle jeho informací se v průběhu festivalu mezi hosty objeví i německý scenárista a režisér Andrea Dresen. Držitel ceny za režii z karlovarského festivalu nyní uvede v české distribuční předpremiéře film Konečná uprostřed cesty.

Ve svých sekcích představí Febiofest indonéskou kinematografii, gay a lesbické kino, balkánskou tvorbu, asijské snímky, filmy tureckých režisérů a nabídne velkou retrospektivu režiséra Jiřího Krejčíka.

V rámci zahájení festivalu převezmou italský herec a režisér Nanni Moretti a francouzská herečka Sandrine Bonnaireová cenu Kristián. Stejné ocenění dostane v závěru přehlídky režisérka a scenáristka polského původu Agnieszka Hollandová, která právě v Praze natáčí v produkci HBO drama o Janu Palachovi.

Vydáno pod