Pražské jaro rozkvete s jazzovou hudbou

Praha - Vedle klasické hudby nabídne letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro opět také jazz. V úvodní den festivalu se na Staroměstském náměstí představí skupina Brass Band Prague, která připomene hudební atmosféru New Orleans. Vstup na tradiční akci konanou jako součást Pražského maratonu je volný.

S Brass Band Prague, kapelou sestavenou z předních pražských hudebníků, vystoupí americký zpěvák Andrew Lee Davison, který od roku 1991 žije v Praze, kde spolupracuje s mnoha muzikanty z okruhu jazzové scény. Na loňském ročníku Pražského jara jazzovou scénu zastupoval mladý varhaník Ondřej Pivec se svým Organic Quartetem. Jazz na Pražském jaru nechyběl ani v roce 2010, kdy zde vystoupila americká jazzová hvězda Dianne Reevesová a její přátelé.

Odpolední koncert Brass Band Prague na Staroměstském náměstí bude 12. května první akcí 67. ročníku hudebního festivalu Pražské jaro. Večer pak festival zahájí Česká filharmonie. Povede ji Vasilij Petrenko, současný šéf Královského liverpoolského filharmonického orchestru.

Dirigent Vasilij Petrenko
Zdroj: ČT24/Pražské jaro

První akcí loňského ročníku Pražského jara bylo na Staroměstském náměstí vystoupení Michala Prokopa se skupinou Framus Five, o rok dříve se na stejném místě představil Radim Hladík a skupina Blue Effect. Oba koncerty se uskutečnily díky spolupráci Pražského jara s organizátory Pražského maratonu.

Festival začal letos ještě intenzivněji spolupracovat s dalšími představiteli živé kultury a pražským magistrátem. Pražské jaro, hudební festival United Islands, divadelní akce Letní Letná a výtvarná akce Design Block vytvořily společenství nazvané Incredible Four (Skvělá čtyřka), ke kterému později přistoupil i Pražský mezinárodní maraton. „Název jsme již neměnili, vždyť i tři mušketýři byli vlastně čtyři,“ podotkl dramaturg Pražského jara Antonín Matzner s tím, že v současné době vzniká režim vzájemné spolupráce.

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro se letos koná od 12. května do 3. června. Vstupenky na 67. ročník se podle pořadatelů zatím prodávají lépe než v předchozích letech. Zdvojnásobil se například prodej lístků prostřednictvím internetu. V současné době je vyprodáno 13 koncertů, což je 30 procent ze všech nabízených koncertních akcí.