Mike Nichols zábavně odhaluje politické hry

Po snímku Absolvent přináší cyklus Velikáni filmu další zajímavé dílo režiséra Mika Nicholse Barvy moci. Snímek je filmovou adaptací stejnojmenné knihy Joea Kleina. Nichols velmi rád obnažuje mechanismy nejrůznějších her a politická kampaň jich skrývá mnoho.

Když se v roce 1996 objevila na americkém trhu kniha Barvy moci (u nás vyšla v témže roce), popisující fiktivní prezidentskou kampaň, vzbudila značnou pozornost. Jednak proto, že nebyla podepsána (teprve později se z anonymního autora vyklubal novinář a tehdy reportér Newsweeku Joe Klein), ale především proto, že s nezvyklou otevřeností popisovala zákulisí volebního boje, včetně soukromí jeho protagonistů a nejrůznějších méně čistých až špinavých volebních triků, jež velmi nápadně připomínalo první volební kampaň budoucího prezidenta Clintona z roku 1992. Filmový scénář napsala někdejší Nicholsova jevištní partnerka Elaine Mayová. 

Filmová verze se poměrně věrně drží předlohy, vyprávěné pohledem idealistického „politického konzultanta“ Harveyho Burtona (Adrian Lester, známý u nás především z britského kriminálního seriálu Podfukáři), jenž začne pracovat jako koordinátor pro jižanského guvernéra Jacka Stantona (John Travolta). Film popisuje předvolební boj detailně a přehledně. Zbytečně neodbočuje a neustále staví protagonisty před morální a etické otázky, na které je tak těžké odpovědět.

  • Barvy moci zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3408/340787.jpg
  • Barvy moci zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3408/340784.jpg
  • Barvy moci zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3408/340788.jpg
  • Barvy moci / Larry Hagman zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3408/340783.jpg

Kritiky se shodují na tom, že nejkvalitnější herecké výkony podali především herci ve vedlejších rolích, v první řadě Kathy Batesová, která hraje energickou lesbičku a rodinnou přítelkyni ústřední manželské dvojice, dále byl za svůj výkon vyzdvihován Billy Bob Thornton, ale rovněž Travolta zde dokázal, že jeho herecký rejstřík je širší, než se původně od něj očekávalo. 

Nichols natočil kousavou politickou satiru, která se bizarní shodou okolností dostala v USA do kin právě v době, kdy vrcholila známá aféra Billa Clintona s Monicou Lewinskou. I bez tohoto načasování se však jedná o pozoruhodné dílo, jehož platnost je v každém případě nadčasová. 

Barvy moci (Primary Colors) Rok výroby: 1998, hrají: John Travolta, E. Thompsonová, B. B. Thornton, K. Batesová, A. Lester, M. Tierneyová, P. Guilfoyle, L. Hagman, D. Laddová, R. Reiner a další. Režie Mike Nichols. 

Mike Nichols - Vlastním jménem Michael Igor Peschkowsky se narodil v Berlíně odkud v roce 1939 spolu s rodinou emigroval. Svou uměleckou kariéru začal jako herec a divadelní režisér. Později zkusil štěstí také u filmu. Debutoval roku 1966 filmem Kdo se bojí Virginie Woolfové?, za který byl nominován na Oscara i Zlatý Glóbus.

Vydáno pod