Febiofest on-line: setkání se Sandrine Bonnaireovou

V rámci 19. ročníku Febiofestu zprostředkovává web ČT24 ve spolupráci s tímto mezinárodním filmovým festivalem setkání s osobnostmi české i světové kinematografie, které jsou hosty přehlídky. Prvním příspěvkem byl 23. 3. od 12:00 přímý přenos tiskové konference francouzské herečky Sandrine Bonnaireové, která na zahajovacím večeru festivalu převzala cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Kariéra Sandrine Bonnaireové (* 1967) měla raketový start, už v 16 letech ji režisér Maurice Pialat obsadil do hlavní role ve snímku Našim láskám. Na výsluní se pak definitivně etablovala postavou tulačky ve filmu Bez střechy a bez zákona režisérky Agnes Vardové, jenž už dnes patří ke klasickým dílům francouzské kinematografie. Ve výběru šesti filmů, které Febiofest uvádí, se Sandrine Bonnaireová představí i v jiných žánrových polohách: v kultovním thrilleru Clauda Chabrola Slavnost, v romantické komedii Philippa Lioreta Mademoiselle a také v nelehké roli ženy, která v sobě objeví geniální talent pro hru v šachy, ve snímku Šachová královna režisérky Caroline Bottarové. V roce 2007 debutovala Sandrine Bonnaireová také jako režisérka filmem, jenž pro ni určitě nebyl po lidské stránce snadný: dokument Jmenuje se Sabine je portrétem její vlastní autismem postižené sestry Sabine.

Záznam bude k dispozici na stránkách Febiofestu. Dalším přenosem bude 24. 3. tisková konference tvůrců ze soutěže Nová Evropa.

19. ročník Febiofestu se koná od 22. do 30. března v multikině Cinestar Anděl, v Ponrepu a pak v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě, kde skončí 13. dubna. Asociace slovenských filmových klubů a Slovenský filmový archiv ho uspořádají samostatně v sedmi slovenských městech.