Ojedinělé škobrtnutí The.Switch

Praha - Od včerejška hraje fanouškům The.Switch v hifi soupravách deska, na níž čekali tři roky. Trilogii Na Dosah totiž včera formace završila finálním číslem „III“, které zákonitě představili i naživo v pražském klubu Roxy. O The.Switch už dávno víme, že vyrostli v crossoverového giganta české klubové scény. Z nejnovějšího přírůstku do diskografie skupiny zatím převládají smíšené pocity. I král totiž může občas zakopnout.

Ostravští The Truth Is Out There nepropotili v hlavním městě trika poprvé. Loni na podzim je Pražané mohli vidět coby slibné následovníky britských Enter Shikari v soutěži Bandzone Showcase. Propojení hardcore a elektroniky tehdy učarovalo celému Rock Café. Nyní však čtveřice nedokázala nástroje zdaleka tolik „nakopnout“, čímž nevytvořila potřebnou atmosféru. Ačkoliv se pánové zařadili do kategorie nadějných předskokanů, své prvotřídní vystoupení z listopadu nedokázali překonat.

Sál ozařoval ze stropu visící světelný znak vypínače. Nic není černo-bílé? V tomto případě ano. The.Switch vystoupili v černě sladěných oblecích, které kontrastně doplňovaly bílé kravaty a pásky. Kytarista Majkláč svůj obličej stylově ozdobil bílou a černou barvou, z níž mu ostře prosvěcovaly oči. Basák Pavel zase nahodil číro a kanady, a Štěpán už definitivně odložil svůj pověstný kolárek.

  • The.Switch autor: Vojtěch Kubec, zdroj: Kristina Bílá
  • The.Switch autor: Vojtěch Kubec, zdroj: Kristina Bílá

Pětice (tentokrát se připojil i Vanja, člen temných FDK) nastoupila za ponuré, ale zároveň slavnostní novinky Soumrakem. A právě tady odstartovala strastiplná cesta, jak pořádně rozehřát publikum. Muzikanti totiž neodpálili začátek údernými skladbami jako obvykle. Naopak se pozvolně rozjížděli, takže přítomní získali dostatek času k zamrznutí. Pod pódiem se z hrstky nadšenců sice vytvořil menší kotel. The.Switch ale většinou semelou i všechny strnulé, takže kde se stala chyba?

Možná za vše mohlo příliš dokonalé osvětlení, kvůli kterému se sál ani na minutu nezahalil do anonymní tmy. Výkon na pódiu tím navíc také ztrácel přísnou přízračnou náladu, kterou se Štěpánovi jindy daří vytvářet. „Vypínači“ sice bodovali s kousky Beautiful, Voda je zlá či Ve víru, částečně však vystoupení chyběla ona pověstná „„yrová jiskra“. A vzhledem k tomu, že jsou pánové profesionálové, nespokojím se u nich s ničím menším, než se stoprocentním výkonem.

Písně z Na Dosah III jsou melancholické a kapela se pouští do větších zvukových experimentů s elektronikou. Na desce si zahostovali i její samotní kmotříčci, takže na nahrávce uslyšíte řev Kurze, frontmana populárních Atari Terror, nebo třeba ječák Radka Škarohlídla z Hentai Corporation. Právě jeho duet se zpěvákem Štěpánem je lehkým zklamáním. Kdo čekal šílený mix ala Pražský výběr versus crossover, nedočkal se ho ani v Roxy. Místo toho oba lídři odezpívali líbeznou baladu. I to je experiment?

The.Switch jsou naživo výborní, o tom není pochyb. Jenže v Praze tentokrát nejspíš selhala hvězdná konstelace, protože celá show pokulhávala za předešlými vystoupeními. Snad se ve středu vznášel černý mrak jen nad stověžatou matičkou a zbylé koncerty nynější šňůry odehrají hudebníci zase na jedničku. Dvakrát podtrženou.

  • The.Switch autor: Vojtěch Kubec, zdroj: Kristina Bílá
  • The.Switch autor: Vojtěch Kubec, zdroj: Kristina Bílá