Granty na živé umění sklidily opět kritiku

Praha - Granty, které rozděluje ministerstvo kultury (MK) na podporu živého umění, opět kritizují mnozí zástupci umělecké obce. Vadí jim především nízká míra podpory, protože MK letos výrazně krátilo sumu na granty určenou. Proti tomu se ohradily odborné komise, které o podpoře rozhodují. Galeristka Vlasta Čiháková Noshiro zase MK kritizuje za to, že podporu udílí i podnikatelským subjektům, a požaduje změnu systému grantů.

Granty na živé umění se v letošním rozpočtu oproti loňskému krátily o 112 milionů, a to v situaci, kdy rozpočet MK je skoro o miliardu vyšší než loni. V únoru sice MK přidalo do grantů 60 milionů, ty se však rozptýlily do téměř desítky dotačních řízení. Komise pro podporu časopisů ale i poté měla k dispozici jen 11 milionů namísto loňských 14 milionů.

„Je to hanebné. Velké letošní snížení státní podpory, k němuž navíc dochází v okamžiku, kdy se česká periodika musejí vyrovnat se zvýšením DPH, je pro řadu literárních aktivit likvidační,“ řekl místopředseda komise Vladimír Pistorius. Většina komisí pracovala s rozpočtem o 20 procent nižším než loni. Komise pro tanec se rozhodla sumu určenou na granty nedrobit na malé částky a podpořila nejméně projektů za dobu své existence od roku 2004. „Pro obor je to fatální, podpora se snižuje od roku 2009 a již nyní obor skomírá,“ upozornila předsedkyně komise pro tanec Jana Návratová. Úřad se ale odvolává na nedostatek financí; případnými změnami grantového systému obecně se zabývat nechce.

  • Cena kritiky / instalace v Galerii kritiků v Adrii zdroj: Galerie kritiků
  • Cena kritiky / instalace v Galerii kritiků v Adrii zdroj: Galerie kritiků

Podle Čihákové by MK mělo udílet dotace jen neziskovým organizacím. Úřad ale uvedl, že dotace může poskytovat všem právnickým osobám, které mají jako hlavní činnost poskytování kulturních a vzdělávacích služeb. Podle MK může i obchodní společnost být nestátní neziskovou organizací. Dotace nejsou určeny nestátním neziskovým organizacím, nýbrž realizátorům projektů. Rozhodující je to, zda je projekt náležitě kvalitní, nikoli to, jaká je právní subjektivita žadatelů, uvádí MK.

MK sklízí kritiku za granty každoročně, nejen kvůli jejich výsledkům, ale také za údajnou netransparentnost, nesystémovost a za to, že se žadatelé o výsledku dozvídají pozdě.

  • Festival ProArt v Brně zdroj: www.proart-festival.cz
  • Andrea Miltnerová zdroj: Ponec

Čiháková poukázala také na to, že „v hrubém rozporu s vyhlášením grantového řízení“ uspělo mnoho původně státních příspěvkových institucí, které jsou dnes součástí městské či krajské samosprávy. Grant totiž dostalo třeba i Turistické centrum města Brna či odbor kultury Českých Budějovic. Ani v tomto případě podle MK nebyly porušeny podmínky grantového řízení. Z příspěvkových organizací nemohou o grant žádat jen ty zřizované MK.